В страните, в които преобладаващата част от населението изповядва католицизма

...
В страните, в които преобладаващата част от населението изповядва католицизма
Коментари Харесай

Католиците посрещат Великден

В страните, в които преобладаващата част от популацията изповядва католицизма като Германия, Франция, Англия, Испания и така нататък, се почива 4 дни (от петък до понеделник) от 2 април – Разпети петък до 5 април – Светли понеделник в това число.

В доста католически страни също се боядисват и украсяват яйца, които по-късно се употребяват в голям брой разнообразни игри. Ловът на яйца е една от най-популярните обичаи, в която великденските яйца се скриват, а децата би трябвало да ги намеря. Популярни са също и игрите с подаване на яйца, надпреварване, до момента в който балансираш яйца в лъжица и така нататък Изключително известни са шоколадовите яйца.

Католическата традиция повелява на Възкресение Христово да се замеси безквасен самун. За този завършек на България са присъщи великденските курабийки, които се вършат по специфична рецепта и са знак на този безквасен самун.

Празникът не може да мине и без великденските кошници, които се напълват с безквасен самун, курабийки, козунак и яйца. Отнасят в храма, с цел да се осветят по време на месата за Възкресение Христово, а по-късно се връщат вкъщи и се сервират на богатата празнична обедна софра.

Трапезата е значима за всеки празник, само че тя не би имала смисъл, в случай че не е споделена с най-близките хора, тъй като посланието на Великден е да тържествува любовта сред хората, прошката и сплотеността на семейство.

Християните ще посрещнат Великден след към месец.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР