В страната ще има 9398 секции за машинно гласуване, стационарните

...
В страната ще има 9398 секции за машинно гласуване, стационарните
Коментари Харесай

ЦИК: Да, ще има карантинирани, които няма да гласуват

В страната ще има 9398 секции за машинно гласоподаване, стационарните секции по информация от полицията са 11 983, 88 в лечебните заведения, преносимите секции за хора с увреждания са 409, 465 са секциите в чужбина и повече от половината са получили изборните си бумаги, секциите за карантинирани ще се образуват на следващия ден. Кандидатите за депутати са 6895 по данни от последните 10 дни. Това съобщи представителят на ЦИК Димитър Димитров на последната постоянна конференция преди изборите. По думите му, най-големият проблем е назначение на личен състав в коронавирус секции.

Той изясни, че назначението на секционните комисии става по предложение на политическите партии , като те са призовани да не се самоограничават и да оферират всички, които са изкарали вируса, които са доброволци . 2450 са техниците и водачите, които ще обслужат транспортната скица и логистиката към разполагането на машините за гласоподаване, тествани от Министерство на вътрешните работи и ДАНС, с цел да няма подозрение в тяхната надеждност.
 Румен Радев: Гласувайте, не оставяйте на произвола себе си и Родината
Румен Радев: Гласувайте, не оставяйте на произвола себе си и Родината

" Отлагането не е решение. Време е да теглим чертата "

Вчера на страницата на Държавната организация за електронно ръководство е оповестен отчет на трите институции за одитирането на машините за гласоподаване и направената провер ка е открила, че машините, които са тествали, дават отговор на заданието в публичната поръчка и на техническите параметри, издадени в ЦИК, заяви Димитров. Той дефинира отчета като " основен, защото без него нямаше по какъв начин да се организира машинно гласоподаване ".

Говорителят на ЦИК сподели още, че 35 са упълномощените медии, 20 публицисти и механически личен състав, които ще отразяват изборите, 5 са интернационалните медии - Франс прес, Ройтерс, АП, английската Алджазира, македонската Тв канал 5. Димитров добави, че на следващия ден ще се гледа във Върховен административен съд делото за видеонаблюдението, с което решение ЦИК ще се съобрази.
 20 000 служители на реда охраняват изборите
20 000 служители на реда охраняват изборите

Утре машините за гласоподаване потеглят към секциите в страната под защитата на Министерство на вътрешните работи

Той насочи зов към медиите да не разгласяват резултати . " Това е голям проблем в изборния ден - да се откриват нарушавания на възбраните за пропаганди за изборния ден. На последните европейски избори са издадени доста огромно число актове - с санкция до 2 000 лева, поради което са писани непрекъснато отчети за нарушавания ", изясни Димитров.

Регистрирани са 28 организации, които ще следят изборите, упълномощени са 3401 наблюдаващи, някои към момента нямат уверение , защото не е открито, че не са в спор на ползи, регистрира Димитър Димитров. 5 социологически организации ще са на изхода на екзит пол, регистрирани са 1400 чиновници из секциите в страната.
 Омбудсманът: ЦИК да реши казуса с правото на избор на карантинираните
Омбудсманът: ЦИК да реши казуса с правото на избор на карантинираните

Ако си от Добрич и си карантиниран в София не може да гласуваш

Хората през днешния ден, на следващия ден и в деня на изборите, които са карантинирани, няма да могат да гласоподават, има и проблеми с адреса, когато е друг от сегашния от на карантинираните . Няма по какъв начин да бъде осъществено тяхно заявление да се провежда преносима изборна кутия, изясни Димитров, уточнявайки, че това, че някой е карантиниран и записан в РЗИ, което не е оторизирано да основава описи, остава отвън обсега на процедурите в Избирателния кодекК. Само през днешния ден, да вземем за пример, сред 4000 - 5000 са новоустановените случаи на инфектирани с ковид, а по думите на Димитров " тъй че ще има нови всеки ден ".

Димитров сподели още, че комисии се образуват мъчно в градските агломерации комисии и има доста известия за дребни общини с назначени комисии и основани описи, които ще би трябвало да обслужат към 20 индивида, което не е високо число.

В лечебните заведения ще има два типа секции - едните ще са коронавирус, другите - не. Всички преносими секции ще бъдат еднообразно екипирани и няма да се смесват потоците.

Вчера се е провела обща среща с вицепремиера Мариана Николова и други отраслови министри за логистиката на изборите. Според Министерство на здравеопазването са обезпечени всички нужни маски, дезинфектанти за хора и за машините, които са специфични и към този момент са разпределени в цялата страна. Някъде ще се мери температура, другаде ще има самостоятелни писалки, изясни представителят на ЦИК.

Комисията има увещание от Министерство на външните работи, че българите в чужбина ще могат да се легитимират с нарочни документи, с цел да се придвижват и гласоподават отвън полицейския час и да не бъдат глобявани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР