В страната ни има сериозен недостиг на медици на първа

...
В страната ни има сериозен недостиг на медици на първа
Коментари Харесай

Имаме сериозен недостиг на лекари, предупреди здравният министър

В страната ни има сериозен дефицит на медици на първа линия в битката с COVID-19. За това предизвести здравият министър проф. Костадин Ангелов на постоянния брифинг на Националния действен щаб.

Само за последното денонощие с ковид са се заразили 45 медици, а общият брой на инфектираните медицински лица от началото на пандемията е 1727.

"Имаме потребност от помощ. Решението е в дейното присъединяване на лекарите в доболничната помощ и най-много експертите ", разгласи Ангелов. Ще се търси и опция студентите от VI курс на медицинските университети да оказват помощ на лекарите и това да им се зачита за стаж.

В т. нар алена зона – с най-вече доста инфектирани на глава от популацията, са 6 области – Търговище, Габрово, Шумен, София-град, Благоевград и Сливен. Само една област е останала със заболеваемост 20 на 100 000 и е "зелената зона " – Видинска. 14 са областите в "оранжевата зона ".

Петте области с най-вече приети в болница заболели с COVID-19 са: София – 425 приети в болница, Пловдив – 208, Благоевград – 197, Бургас -97, Шумен – 82.

"Най-вероятно като краткосрочна прогноза може да се каже, че този развой ще продължи и по-голямата част от областите в оранжевата зона ще попаднат идната седмица в алената ", предвижда основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

По заболеваемост от ковид в Европа сме на 21-во място, а по смъртност минаваме едно място обратно – на 9-о място, заяви Кунчев. На балканите сме на 4-то място и по заболеваемост и по смъртност.

По брой проби на 100 хиляди души население вършим малко над 500 при долна граница в Европейски Съюз от 300.

"Към "трите Д ", за които приказваме от началото на пандемията – дисциплинираност, отдалеченост, стерилизация, в този момент прибавяме още едно – витамин D. При липса на слънце, това е медицински потвърденото потребно средство”, сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

"Предупреждавам - никакви свъръхдози. Взима се 15 дни с спиране от 15 дни или 20 дни с спиране също от 20. Четири капки е естествената доза за възрастен. Децата би трябвало да одобряват по една или две капки на ден, според от възрастта и тежестта им ", разясни Кантаржиев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР