В страната има нерегламентиран внос и изгаряне на некласифицирани битови

...
В страната има нерегламентиран внос и изгаряне на некласифицирани битови
Коментари Харесай

12 законодателни предложения за боклука предлагат от Енергийния и минен форум

В страната има нерегламентиран импорт и изгаряне на некласифицирани битови и индустриални боклуци в пещите на горивните съоръжения , което заплашва здравето на българите. За това сигнализират от Българския енергиен и минен конгрес.

Неспазването на две наредби към Закона за ръководство на отпадъците е сериозен публичен риск, предизвестяват от Българския енергиен и минен конгрес. Двете наредби са Наредба № 2/2014 година и Наредба №4 от Закона за ръководство на отпадъците .

От Българския енергиен и минен конгрес оферират промени в някои документи, с които да се регламентира и управлява безвредното оползотворяване на боклука. Става дума за битовите и индустриални боклуци в страната, прецизират от организацията.

Предложението им е изпратено до ръководителя на Комисията по енергетика Валентин Николов , до екоминистър Емил Димитров , ръководителите на парламентарните комисии по екология - Ивелина Василева и до районната комисия Искрен Веселинов .

Енергийното оползотворяване на частта от към 30% от натрупваните и внасяни за преправка боклуци е обвързване на страните-членки на Европейски Съюз. Това е сериозен енергиен запас, който се регистрира в националните горивно-енергийни салда на всички страни , пишат от Форума.

Изгаряните некласифицирани боклуци освобождават нездравословни и мощно канцерогенни субстанции - кисели газове, фурани, диоксини, тежки метали, прахуляк .

В страната няма нито една горивна апаратура, в това число и тази на Топлоелектрическа централа Сливен, която има законово съображение по смисъла на Рамковата спогодба на Европейски Съюз за отпадъците , Директива 2010/75/ЕО и транспонираната българска Наредба 4/2013 на Министерство на околната среда и водите да изгаря какъвто и да е тип боклуци, включително и така нататък RDF, пишат от организацията.

Мнението им е, че с цел да се изгаря безвредно такова гориво в пещните камери на съществуващи горивни съоръжения, тези обекти би трябвало да преминат през основни рекострукции . За това е нужно да бъдат утвърдени механически планове след цялостен Оценка на въздействието върху околната среда, модификации и монтиране на редица спомагателни софтуерни, филтърни и контролни системи. Нужни са и продължителни пробни проби.

От Форума оферират законодателни и регулаторни промени в няколко насоки:

1) В отговорностите на министъра на околната среда и водите по Закона за запазване на околната среда да бъде вменено задължението за създаване и годишна актуализация на Стратегия за минимизиране на частта на отпадъците , ориентирани за депониране, в това число битови, утайки от пречиствателни станции за отпадни води, " рискови ", промишлени и други боклуци, съответстващо на условията на инструкция 2008/98/EC и реализиране на задачата 10% от общия размер боклуци за извънредно депониране.

2) На Изпълнителната организация по околна среда да бъде вменено обвързване за надзор и отчитане на резултатите от осъществяване на Стратегията за минимизиране на частта на отпадъците ориентирани за депониране.

3) В Закона за ръководство на отпадъците, в Наредба №4 към него и в други нормативни документи имащи отношение по тематиката да бъде въведена дефиницията " газификация " като нова бързо разрастваща се и желана в развитите стопански системи технология за екологично нискоемисионно енергийно оползотворяване на боклуци, кардинално друга от " изгаряне ".

4) В Закона за ръководство на отпадъците, в Закона за силата от възобновими източници и съответните подзаконови нормативни документи да бъде въведена и дефиницията " синтетичен газ " като възобновимо гориво и указан реда, по който този артикул се създава, съхранява, компресира и търгува безвредно.

5) Допълнително в същия закон ръководство на отпадъците да бъдат въведени текстове инкриминиращи нерегламентираното оползотворяване на битови и индустриални боклуци.

6) В Закона за енергетиката в чл.39, ал.1, т.1 и ал.4, точки 1, 2 и 4 да бъдат включени нови текстове регламентиращи наложително лицензиране на всички горивни съоръжения употребяващи битови и/или индустриални боклуци за произвеждане на топлинна и електрическа сила, без значение от мощността им, след Оценка на въздействието върху околната среда и спецификация на горивото по единната европейска система за подредба.

7) В Наредба № 2 към ЗУО да бъдат включени нови спомагателни условия към операторите и Регионална инспекция за опазване на околната среда - работните площадки за предпазване на боклуци и дейностите по преработката им да минават Оценка на въздействието върху околната среда преди издаване разрешенията за дейностите, а на самите площадки контролните органи да провеждат система за мониторинг на количествата и типа на отпадъците, както и надзор, в това число и отдалечен, на параметрите на околната среда в региона на площадката - излъчвания на газове и течове.

8) Издаването на лиценз на обекта би трябвало да бъде въз основа на създаден и одобрен от способен експертен съвет на Министерство на околната среда и водите Оценка на въздействието върху околната среда и механически план на инсталацията, включващ осъществяването на цялостния размер условия към ликвидиране на газовете и пепелите, както и условията за непрестанен и периодически мониторинг на инсталацията.

9) КЕВР да предложи за приемане от Министерски съвет на промени в Наредба №3/2014 година за лицензиране на дейностите в енергетиката, като включи нова група " енергийно оползотворяване на битови и индустриални боклуци " в листата на типовете енергийни уреди и надлежно да дефинира преференциални цени за изкупуване на електрическата и топлинна сила от тях, за запазване на околната среда.

10) КЕВР да предложи за приемане от Министерски съвет на промени в Наредба №2/2013 година за ценообразуване на природния газ, като включи новия артикул " Синтетичен газ от боклуци ".

11) КЕВР да предложи за приемане от Министерски съвет на нова Наредба за ценообразуване на силата от битови и индустриални боклуци.

12) В Закона за акцизите и данъчните хранилища да бъде включен текст освобождаващ от данък производството и търговията с дериватни артикули от преработката на боклуци - синтетичен газ или течни горива получени от него, пишат от Енергийния конгрес.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР