В страна като Чили, която отдавна e пример за останалите

...
В страна като Чили, която отдавна e пример за останалите
Коментари Харесай

Две ултрачаровни млади комунистки задават тона на политиката в Чили

В страна като Чили, която от дълго време e образец за останалите страни в Латинска Америка по повод използването на правилата на свободния пазар, две млади комунистки притеглят огромна част от вниманието в ръководещите кръгове.

Законът за промяна на пазара на труда , импортиран от Камила Вайехо и Карол Кариола , които се прочуха като водачи на студентското придвижване преди осем години, печели всеобща поддръжка - и слага двете депутатки от Комунистическата партия в позиция да подлагат на критика остро десния президент Себастиан Пинера, написа " Блумбърг ".

В центъра на разногласието е проект за понижаване на оптималната работна седмица в Чили на 40 часа от сегашните 45 часа. Пинера дефинира законопроекта като противоконституционен , заричайки се да се бори против него в съда, в случай че бъде признат в Народното събрание. Той има свое лично предложение, чието пробутване обаче изпитва усложнения.
 Карол Кариола
Източник:

Карол Кариола

За Пинера, 69-годишен милиардер, който за повторно е президент, разногласието по отношение на пазара на труда и блокажа в Народното събрание са надалеч от това, което се е предвиждало след съвсем половината от мандата му. Той беше определен в края на 2017 година, обещавайки да организира огромни промени, които да доведат до стопански взрив . Сега растежът се чака да се забави , откакто основни законопроекти по отношение на налозите и пенсиите също са блокирани в Народното събрание, тъкмо до момента в който комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай удря цените на медта, най-големият експорт на страната.

" Правителството би трябвало да дефинира дневния ред и да употребява политическия си капитал ", акцентира Макарена Лобос, която беше заместник-министър на финансите в държавното управление на предшественичката на Пинера, Мишел Бачелет. " Вместо това то не организира основните си промени ", добавя тя.

Икономиката към този момент сподели признаци на уязвимост, като централната банка снижи прогнозите си за растежа за 2019 година до 2,8% от 3,6% при започване на годината.

В Чили президентът има пълномощия да взема решение какви закони да се разискват на законодателно ниво, което прави появяването на законопроекта на двете комунистки още по-изненадваща .

Вайехо, която е на 31 години, и Кариола, която е на 32 години, могат да се считат за ранни версии на Александрия Окасио-Кортес , членката на Конгреса на Съединени американски щати от Ню Йорк, която се трансформира в лява звезда в Америка. Вайехо закупи популярност по време на първия мандат на Пинера, откакто оглавяваше студентски митинги по отношение на чилийската просветителна система. Стотици хиляди хора се причислиха към митингите, подхранвани от неодобрение по отношение на неравенството.

Отговорът на Пинера включваше ремонт на кабинета и нов учебен фонд, само че чилийските студенти останаха недоволни от тези ограничения. Рейтингът му се срина, до момента в който Вайехо се трансформира в изгряваща звезда на Комунистическата партия , подкрепена от огромни пластове от популацията. Социологически изследвания през 2011 година посочваха, че тя е по-харесвана от Бачелет или известната революционна певица Виолета Пара.

Кариола, която също е млада активистка на Комунистическата партия, се причисли към редиците на студентските водачи и обиколи целия свят с Вайехо като представител на придвижването. Те станаха депутатки през 2014 година, трансформирайки се във авторитетни политици в левицата и в съперници на Пинера .

Подобно на Окасио-Кортес, Вайехо " е младеж от опозицията, който e внезапен критик на държавното управление и има умения да слага въпроси в дневния ред на Народното събрание ", разяснява Кенет Бънкър, чилийски политолог.

Законопроектът на Вайехо-Кариола има за цел да понижи натоварването на трудещите се в страна, която е на шесто място по отработени часове измежду членовете на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Депутатките, целящи да покачат продуктивността и да подобрят качеството на живот , цитираха по какъв начин европейски страни като Франция са ползвали сходни ограничения с позитивни резултати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР