В столицата официално стартира скрининговата кампания “Яйчников резерв, чиято основна

...
В столицата официално стартира скрининговата кампания “Яйчников резерв, чиято основна
Коментари Харесай

Безплатна кампания дава възможност за проверка на яйчниковия резерв

В столицата публично започва скрининговата акция “Яйчников запас ”, чиято съществена цел е дамите да ревизират своите репродуктивни благоприятни условия.

В рамките на два месеца всички девойки и дами до 37-годишна възраст ще могат да изследват своя яйчников запас гратис, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Това е акция, с която желаеме да накараме младите дами до 37-годишна възраст да ревизират своя яйчников запас, тъй като диалози със експерти и пациенти ни демонстрираха, че има млади дами, които имат тотално привършен яйчников запас и би трябвало да търсят опция, с цел да имат деца. Тези диалози ни наведоха на мисълта да стартираме тази акция, в която да сигнализираме обществото, че това че си млад, образован и грамотен не значи, че репродуктивните ти качества са добре ”, сподели пред БГНЕС Иван Димитров, ръководител на Федерация „ Български пациентски конгрес “.

Той изясни, че концепцията на акцията е всяка жена, която има предпочитание да може да ревизира своя здравен статус.

“Нека се замислят дамите, бизнесът е значим, специалността е значима, само че когато решат, че желаят да бъдат майки, да не се окаже, че към този момент е невероятно ” , посъветва ръководителят на Федерация „ Български пациентски конгрес “.

Димитров означи, че акцията за яйчников запас е разследване на доста предходни начинания на Федерация „ Български пациентски конгрес “.

“Миналата година направихме акция ориентирана към мъжете със спермограми, в които да забележим какво е ситуацията на българския мъж. За страдание се оказа, че единствено 20% от мъжете, които минаха теста, при проучванията се оказа, че нямат проблеми. Това ни насочи, че това, което се случва като демографски срив е в резултат на метода ни на живот, на това че българските пациенти не знаят какво се случва с тяхното тяло ”, посочи той.

Актрисата Искра Донова е лице на акцията. Пред БГНЕС тя изясни, че се е присъединила в самодейността, тъй като през последните години се е сблъскала с няколко девойки, които не са знаели, че могат да си създадат подобен вид проучвания. Донова изясни, че по време на диалог с тях, им е загатнала за тези проучвания, тъй като тя самата ги е правила преди години. Актрисата уточни, че откакто те са ги създали се е схванало, че “при тях ситуацията не е положително. Смятам, че в случай че те ги бяха създали по-рано и виждаха, че нещата отиват в тази посока можеха да вземат ограничения ” , означи тя.

Според нея тези проучвания би трябвало да бъдат направени, тъй като хубавият външният тип не значи, че яйчниковият запас е добър. Донова посочи, че проучването включва кръвни проучвания и обзор.

Пред БГНЕС доктор Явор Владимиров означи, че ще бъдат направени група проучвания, които имат за цел да дефинират възрастта на яйчника - дали календарната възраст на яйчника дава отговор на биологичната възраст на яйчника.

“Това са шест проучвания, които се показват в еднократен звуков обзор. Прегледа се прави сред втори и седми ден от менструалния цикъл. П аралелно в същия ден се взима и кръв за избрани хормони ”, изясни той и посочи, че на база на тези шест параметъра се прави оценка на яйчниковия запас.

Д-р Владимиров уточни, че проучванията ще бъдат осъществявани в Инвитро клиника София.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР