В столицата на Саудитска Арабия - Рияд, започна срещата на

...
В столицата на Саудитска Арабия - Рияд, започна срещата на
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас: Започна срещата на върха на арабски и мюсюлмански лидери

В столицата на Саудитска Арабия - Рияд, стартира срещата на върха на Арабската лига, отдадена на спора сред Израел и " Хамас ", съобщи Ройтерс. След това форумът ще прерасне в среща на върха на водачите на страните от Организацията за ислямско съдействие, допълват Франс прес и ДПА.

В началото на срещата саудитският престолонаследник, принц Мохамед бин Салман съобщи, че Израел " носи отговорността за закононарушенията, осъществявани против палестинския народ ", съобщи Ройтерс. Той прикани за преустановяване на обсадата на линията Газа и за неотложно преустановяване на военните интервенции и освобождението на заложниците.

Палестинският президент Махмуд Абас пък съобщи, че палестинците са изправени пред " несравнима геноцидна война " и прикани Съединени американски щати да упражнят напън над Израел, с цел да спре офанзивата си в линията Газа. Абас също по този начин съобщи, че палестинците се нуждаят от интернационална отбрана пред израелските офанзиви, съобщи Ройтерс. Той добави, че палестинската самостоятелна власт счита " израелската окупация за виновна за невижданата геноцидна война против палестинския народ " и добави, че ще отнесе въпроса до интернационалните съдилища, добавя ДПА.

" Призоваваме Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да поеме отговорността си, с цел да спре тази брутална експанзия против нашия народ неотложно, да обезпечи доставките на здравна и хранителна помощ и да даде вода, електричество и гориво в линията Газа ", сподели Абас, представен от ДПА.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси също прикани за неотложно преустановяване на огъня в Газа " без условия и ограничавания ", съобщи Ройтерс.

" Политиките на групово наказване на народа на Газа са неприемливи и не могат да бъдат оправдавани със самоотбрана или други причини. Това би трябвало да бъде прекъснато неотложно ", съобщи Ас Сиси.

На форума в Рияд участват и президентите на Иран и Сирия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР