В столицата на килимите - Чипровци започват да обучават деца

...
В столицата на килимите - Чипровци започват да обучават деца
Коментари Харесай

Обучават деца да тъкат килими в Чипровци /снимка/

В столицата на килимите - Чипровци стартират да образоват деца през лятото. Целта - учениците да се срещнат с изчезващия поминък, научи BulNews.
Полина и Стефан са от София и за първи път сядат пред стана да тъкат чипровски килим. Децата, дружно с техните родители, са първите, които се включват в самодейността на чипровския исторически музей.
„ В Чипровци е ужасно. Има такива неща, които на никое място другаде не могат да се видят”, споделя бащата на двете деца Кирил Кирилов.
Разделени на дребни групи децата се допират до естественото багрене на вълнената прежда, рисуват претекстове от килимите като се срещат с най-често употребяваните детайли в тях.
Момичетата и момчетата видяха и по какъв начин е изглеждала най-старата чипровска носия.
От музея се надяват от ден на ден възпитаници от страната да проявят интерес и да дойдат при тях, с цел да седнат пред стана.
„ Надяваме се да събудим интереса към предишното, към традициите, към обичаите и към занаята, който за жал ни замира. Надяваме се децата да усетят, че килимът е приказка и да станат част от тази приказка”, споделя Анита Комитска - шеф на Историческия музей в града.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР