В столицата на Чили, Сантяго, за трета поредна нощ се

...
В столицата на Чили, Сантяго, за трета поредна нощ се
Коментари Харесай

"Чили е във война" - протестите вбесиха президента, и тази нощ действа полицейски час

В столицата на Чили, Сантяго, за трета поредна нощ се вкарва полицейски час, заяви военачалник Хавиер Итуриага, отговарящ за публичната сигурност след експлоадирането в страната на бурни обществени митинги, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция..

" Трябва още веднъж до обявим полицейски час в целия столичен регион, който ще работи от 20 часа (2 ч. българско време) довечера до 6 ч. на следващия ден (по обяд българско време), " сподели Итуриага в телевизионно изказване.

Стотици протестиращи подцениха оповестеното изключително състояние и влязоха в конфликт с полицията в Сантяго, поддържайки безредиците, които взеха минимум 11 жертви и накараха президента да каже, че страната е " във война ", показва " Асошиейтед прес ".

Полицията употребява сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да разгони протестно шествие на студенти и профсъюзни членове по един от главните булеварди в Сантяго, само че откакто изначало се разпръснаха, по-късно стачкуващите се събраха още веднъж на друго място.

Междувременно полиция и бойци охраняваха дълги опашки от хора, наредили се пред супермаркетите, откакто те бяха още веднъж отворени. Много от супермаркетите бяха затворени, откакто през уикенда огромен брой магазини бяха ограбени и подпалени от стачкуващи. Само една от шестте линии на метрото действа, защото участниците в размириците опожариха и повредиха доста от станциите. Властите предизвестиха, че за възвърне метрото напълно работата си може да са нужни седмици и даже месеци.


© Jose Saavedra, Reuters

Около 2 млн. студенти бяха принудени да си останат вкъщи, защото нямаше по какъв начин да отидат на занятия, а доста хора не съумяха да стигнат до работата си.

Президентът реакционер Себастиан Пиниера съобщи през вчерашния ден, че страната е " във война с всесилен, безсърдечен зложелател, който не зачита нищо и никого, и желае да прави принуждение и закононарушения без всевъзможни ограничавания ". Той обаче не сподели кой е врагът.

Неговата лява съперничка, някогашният президент, а в този момент висш комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет, прикани в изказване за разговор и прикани всички страни да работят за решения, които ще спомогнат за усмиряване на ситуацията. Тя настоя да се проверяват на всички дейности, на държавното управление или протестиращите, предизвикали вреди и гибел.

" Предизвикателството за политическата класа е голямо за страна, където 49% от жителите и демократичните институции като правителсвото, конгреса и партиите имат минимална оценка, " написа " Ел паис ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР