В столицата на Бавария отбелязаха тържествено 140-та годишнина на българско-германските

...
В столицата на Бавария отбелязаха тържествено 140-та годишнина на българско-германските
Коментари Харесай

Драгомир Димитров: Германският бизнес е активен и с много силно присъствие в България

В столицата на Бавария означиха тържествено 140-та годишнина на българско-германските връзки с спорен конгрес и неповторима фотоизложба. На форума, иницииран от Генералното консулство на България в Мюнхен и фондация „ Ханс Зайдел “, бяха дискутирани двустранните връзки сред България и Германия и ролята на Бавария в тях, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В приветственото си слово Генералният консул на България Драгомир Димитров означи, че традицията на българско-германското съдействие и партньорските връзки са забележими от интензивния продан на отзиви на всички равнища – политика, стопанска система, правораздаване, университетско обучение, туризъм. „ Тя е явна и от общуването на хората, на нашите жители. Те са основата на разговора сред нашата духовна и материална просвета, съобщи Драгомир Димитров. „ Германският бизнес е деен и с доста мощно наличие в България. Като вложители баварските компании би трябвало да се усещат още по-сигурни, когато знаят, че държавното управление на Бавария и фондация „ Ханс Зайдел “ дадоха и дават доста за съдействието в предпочитани области като правораздаване и сигурност. Това е споделена баварско-българска отговорност освен за българи и германци, само че и за жителите на Европа “, акцентира генералният консул на България “. Генералният секретар на фондация „ Ханс Зайдел “ Оливер Йорг приветства участниците и гостите – представители на обществено-политическите среди, българската общественост и консулския корпус в Бавария. Йорг посочи дълготрайния ангажимент на фондация Ханс Зайдел за поддръжка на демократичните промените в България, с фокус върху институциите на правоохранителната система. Изказа удовлетворение от положителните контакти на държавно равнище, за което свидетелства визитата на министър-председателя Маркус Зьодер през м. май 2019 в София. Специално внимание беше обърнато и на активността на фондацията за подсилване на структурите на гражданското общество и насърчаване на директните контакти сред хората от България и Германия. Сред гостите на форума бяха Петра Гутенберг, ръководител на правната комисия на баварския Ландаг, Тобиас Готард от партията “Свободни гласоподаватели ” и ръководител на Комисията по федерални и европейски въпроси и районни връзки, доктор Кристоф Щьокле – съпредседател на баварската страна в Постоянната междуправителствена комисия „ България – Бавария “, доктор Доротея Зомер – зам. шеф на Баварската държавна библиотека, генералните консули на Унгария, Австрия, Холандия, Албания, Гърция, Турция, генералният секретар на Консулския корпус доктор Фридеман Грайнер.

В дискусионния конгрес, чийто модератор беше ръководителят на доста двустранни планове в региона на правораздаването и вътрешните работи доктор Хелмут Палдер, участваха представители на политиката, бизнеса и културата на Бавария, както и от българската общественост в Мюнхен. Доц. Владимир Златарски от Българска академия на науките срещна аудиторията с българо-германските връзки през 80-те години на XIX век, а основният шеф на Германо-Българска индустриално-търговска камара доктор Митков Василев показа българо-немските стопански връзки. Симеон Василев приказва за двустранните връзки през погледа на медиите.

Голям интерес провокира фотоизложбата по случай форума, която показва най-важните моменти от историята на българо-германските дипломатически връзки от 1879 година до в този момент. Изложбата е проведена от Югоизточноевропейският-български културен институт в град Елванген със съдействието на Държавната организация „ Архиви “, фондация „ Ханс Зайдел “, Баварската държавна библиотека, Историческият музей в Берлин и Градският списък в Кобург. Тя съдържа копия на непубликувани архивни документи, фотографии и изявления в пресата, отразяващи българско-германските дипломатически връзки от тяхното определяне до наши дни. Изложбата е резултат на авторско изследване, осъществено от Емил Иванов, помощник в Югоизточноевропейския-български културен институт.

За заслуги в областта на двустранния разговор, обществената интеграция и одобряване на позитивния облик на България в южно немските провинции Бавария и Баден-Вюртемберг фондация „ Ханс Зайдел “ бе наградена с почетен юбилеен орден „ 140 години българска дипломатическа работа “. Проф. доктор Урсула Менле – ръководител на фондация „ Ханс Зайдел “, и Карл Хилзенбек, дълготраен кмет на гр. Елванген, бяха удостоени със Златна лаврова клонка – отличие на Министерството на външните работи. Почетната грамота на министъра на външните работи получиха Димитрина Ланг – ръководител на Съвета по миграция в гр. Мюнхен и Пламен Петков – създател и началник на български фолклорни групи и ансамбли в Бавария. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР