В Столичната община представят научно-приложно изследване на тема. Можете да

...
В Столичната община представят научно-приложно изследване на тема. Можете да
Коментари Харесай

Фандъкова обяви революция в борбата с мръсния въздух в София ВИДЕО

В Столичната община показват научно-приложно проучване на тематика.

Можете да наблюдавате представянето онлайн.


Изследването е направено от Национален институт по метеорология и хидрология по искане на Столичната община и с поддръжката на Министерството на образованието.
В конференцията вземат участие проф. Христомир Брънзов – шеф на Национален институт по метеорология и хидрология и кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Подготвяме третата със период 2021-2026 година Направихме живо партньорство с Национален институт по метеорология и хидрология.

По мое гледище бяха отпуснати 300 000 лева за застраховане на научно-приложно проучване за приноса на разнообразни източници за замърсяване на въздуха в София на база химичния им състав.

Целта е на база на няколко проучвания да предвидим и насочим напъните към съответни ограничения, значими са източниците на замърсяване, те се трансформират с времето ", изясни Фандъкова.

"Транспортът и битовото горене са най-големите замърсители на въздуха в София, вземат се проби в продължение на денонощие, обработват се, прави се разбор в две упълномощени лаборатории в България и Хърватска.

Използват се две системи за проучване на праха във въздуха и проучване на въздушните маси, с цел да се открият външните замърсители ", показа проф. Брънзов.

От 7 януари 2019 година до 2 февруари 2020 година е извършено изследването - първият източник е почвата, прахът от улиците, паркирането на тревните площи е една от аргументите, това е 25 %, вторият е изгаряне на биомаса - 23 %, транспорт на фини прахови частици отвън София и третия, изгаряне на боклуци е идващия, превоз и промишленост са останалите причинители на замърсяване на въздуха.

Ето какво съобщи още кметът на София:
Мерките са 3 – първо усилваме миенето. Увеличаваме площите и кратностите. Включихме и дребните улици в кварталите. Предвиждаме увеличение на средствата за миене с 30 %. Важно е и паркирането в зелените площи, така наречен „ кални точки “.

Създаваме нова стратегия за облагородяване на такива пространства. Включени са 73 кални точки, бюджетът е 1,2 млн.лв., средствата ще се получават от районните кметове с планове. Овча Купел, Красна поляна и Надежда имат подготвеност, още тази седмица ще получат бюджет.

Пространствата ще се оградят, озеленят, ще се основават същински паркинги, закрепяване, ограждения, засаждане на дървета.

Ще има засилени инспекции в строителните обекти и колите, които придвижват строителни материали.

Направени са 49 инспекции на МПС-та за транспортни средства, формирани са 7 акта за нарушавания. Над 1900 строителни площадки са тествани. Текат стратегии за замяна на печки.

Ще се основат механизми за надзор върху качеството на дървата, 25 взаимни инспекции са направени, 15 констативни протокола и 1 акт са формирани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР