В Столична община са получени няколко сигнала за строежа на

...
В Столична община са получени няколко сигнала за строежа на
Коментари Харесай

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. Лозенец

В Столична община са получени няколко сигнала за градежа на постройката на ул. " Златен рог " в столичния квартал " Лозенец ". Сигналите са с претенции за инспекции на строителната документи и на строителния развой.

Автори на сигналите са както жители и Инициативен комитет " Лозенец ", по този начин и националният омбудсман Мая Манолова (на 29 ноември 2017 г.).
Искане е имало и от ръководителя на комисията по вътрешен ред и сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов (на 12 юни 2018 г.).

Строежът на ул. " Златен рог " №10 е второкласен и според наредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) инспекциите на строителния развой и на строителните бумаги се правят от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК).

Направление " Архитектура и градоустройство " в Столична община (НАГ-СО) има пълномощия и подготвеност да ревизира единствено градежи с по-ниски категории (4-а и 5-а). Съгласно Закон за устройство на територията основният проектант на общината няма пълномощия да установи нелегално строителство и да стопира строителството на градежи от второкласен, какъвто е градежът на ул. " Златен рог " №10.
Такива пълномощия са предоставени само на органите на ДНСК, акцентират създателите на сигнала против градежа на небостъргача в " Лозенец ".

Припомняме, компанията, продала най-новия жилището на Цветан Цветанов - " Артекс " е същата, която построява небостъргача в " Лозенец ".

Сигналът, препратен от Цветан Цветанов за инспекция на строителството на постройка " Златен век ", е получен още на 21 май 2018 година в Столична община непосредствено от Инициативния комитет.

Писмото от инициативния комитет е изпратено по едно и също време до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на районното развиване и благоустройството (тогава Николай Нанков - б.р.), основния прокурор Сотир Цацаров, ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.
Писмото е изпратено и до ръководителите на всички парламентарни групи, до Постоянната комисия по районна политика, до ръководителя на представителството на Европейска комисия в България Огнян Златев.
Копие от писмото са получили и до омбудсмана Мая Манолова, до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, до основния проектант на Столична община Здравко Здравков и до началника на ДНСК - арх. Иван Несторов.

В отговор и членовете на Инициативния комитет, и Цветан Цветанов са осведомени, че по отношение на получените сигнали за нелегално строителство в общината и други институции, още на 05 януари 2018 година има инспекция от способената институция - ДНСК и РДНСК Югозападен регион.

На 30 януари 2018 година Столична община е осведомена, че инспекцията не е открила нарушавания във връзка с законосъобразността на издадените строителни бумаги.

Проверките за осъществяване на строителния развой също са напълно от компетентността на ДНСК, напомнят от ДНСК.

Разрешението за градеж на 34-етажната постройката на ул. " Златен рог " №10 в кв. " Лозенец " е издадено на 26 януари 2007 година от основния проектант на София (арх. Диков) на името на Едноличен търговец " ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова " и Едноличен търговец " Румен Марков - Джоинт Билдинг инвестмънт ".

Разрешението е издадено според застроителния и регулационен проект от 1996 година, утвърден от арх. Стоян Янев. Протокол №2 за разкриване на строителна площадка, с който започва строителния развой, е формиран на 11 януари 2010 година от надзорната компания " Консултантска инженерна група " ООД.

Разрешението за градеж на постройката е презаверено на 19 ноември 2012 година от арх. Диков на името на компания " Кристела " ООД с шеф Румен Марков.

На 14 декември 2016 година в направление " Архитектура и градоустройство " постъпва заявление от " Кристела " ООД за повторна презаверка на разрешението за градеж. Инвеститорът е осведомен, че разрешението няма да бъде презаверено.

На 03 февруари 2017 година компанията отдръпва настояването си за презаверка. На 06 февруари 2017 година основният проектант със своя заповед приключва административното произвеждане по заявката за презаверка.

Във връзка с претенции на шефа на " Кристела " ООД за допускане на промени в утвърждения капиталов план в НАГ е получено тълкувателно писмо от зам.-министъра на районното развиване и благоустройството господин Валентин Йовев (№70-00-906/30.08.17 г.).
В тълкувателно писмо за съответния строителен обект зам.-министър Йовев дефинира: " срокът за довеждане докрай на строителството е 10 година и се регистрира от датата на започване на строителството, а точно от датата на сформиране на протокол пример 2 ", която е 11 януари 2010.

Припомняме, точно тази заповед стана причина от инициативния комитет да изискат прокуратурата да ревизира зам.-министър Йовев.

По-малко от две години след заповедта на зам.-министър Йовев - на 09 януари 2019 година от Инициативния комитет " Лозенец " осведомят основния проектант на Столична община, че като жалбодатели са получили писмо от министъра на районното развиване и благоустройството госпожа Аврамова, в което се споделя, че писмото на зам.-министъра не е имало наложителен темперамент. Веднага откакто тази информация е получена в направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) в Столична община, тя е изпратена до началника на ДНСК, който единствен е способен да извърши инспекция на градежа, поради категорията му.

От ДНСК стремително потвърдиха, че ревизират случая. Минути след публикуването на материала получихме мейл от тях. " Информираме Ви, че от през вчерашния ден - 21 март, Дирекцията за народен строителен надзор прави служебна инспекция на място и по документи.

ДНСК е способният орган, който следи за законността на градежите от 1 до 3 категория и сходствата им с условията на Закона за устройство на територията. Резултатите от инспекцията ще бъдат подготвени през идната седмица, след което ще бъдат оповестени публично ", се споделя в мнението на ДНСК. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР