В Столична библиотека ще бъде представена най-емблематичната книга на автора,

...
В Столична библиотека ще бъде представена най-емблематичната книга на автора,
Коментари Харесай

Предстои нова среща с кулминацията в творчеството на Йордан Радичков

В Столична библиотека ще бъде показана най-емблематичната книга на създателя, съчетана с галерия на модерни илюстрации по текстовете.
На 25-и септември най-ключовата книга от библиографията на Йордан Радичков ще получи справедливо внимание от посетители и поданици на столицата. От 18:30 часа в изложбената зала на Столична библиотеката на площад „ Славейков “ ще бъде показан романът на създателя „ Ноев ковчег “, утвърдил се като безспорна кулминационна точка в неговото творчество. Новото издание е във връзка 90 години от рождението на Йордан Радичков.
За книгата ще приказва проф. Маргарита Младенова, която не е непозната на творбите на Радичков. Освен че през креативния си път като режисьор е работила взаимно с създателя, в края на предходната година тя показа и своя прочит върху фрагменти от творчеството му, събрани в спектакъла „ Луда трева “.
Представянето на „ Ноев ковчег “ ще бъде съпроводено от галерия с илюстрации по текстовете от книгата. Рисунките са дело на Ива Димитрова, която към този момент има изчерпателен артистичен взор върху творчеството на създателя, с помощта на труда си по кориците на Радичковия алманах с разкази „ Свирепо въодушевление “ и неговия разказ „ Прашка “.
„ И така, заемам се със задачата да продължа по-нататък, като стартира още веднъж да вцепенявам бедния кораб и малко по малко да пълня трюма му. Нямам никакви шансове за триумф, само че при всеки случай си споделям окуражително: „ Хайде, удавнико, на добър час! “
Все отново е по-добре да се удавим в океана, в сравнение с да се удавим на сушата! “
С тези встъпителни думи на „ Ноев ковчег “ от 1987 година Йордан Радичков кани читателя на едно извънредно литературно странствуване в дебрите на вселената и човешката душа.
В своя „ безпаричен кораб “ писателят приютява всичко, което въодушевява и тревожи неговата душа, с цел да може то да оцелее след потопа на битието.
Там читателят ще откри изключителните истории за един незабавен щъркел, за дявола, който обича да се преправя на папуняк, за едно черно куче, което се появява като мираж, за Мао Дзъдун, който плаче пред личния си портрет, както и единствената история в творчеството на Йордан Радичков, разказваща за една прекомерно незнайна легенда към залавянето на Васил Левски, а и за доста други дребни и огромни герои, които съставляват цялото създание.
С това голямо многообразие на облици Радичков строи своя Ноев ковчег и съумява да разшири дефиницията на това, което официално до този миг бива одобрявано като разказ. Макар смутена от неналичието на основен воин, литературната рецензия не пести похвалите си за книгата, макар своята неустановеност по отношение на жанровото определение на творбата и причисляването ѝ в съответната категория.
След излизането си “Ноев ковчег “ е избрана като огромната книга на Йордан Радичков.
И това не е чудно. „ Ноев ковчег “ поразява читателя с извънредно красивия език, многопластовите истории и тяхната дълбочина, както и особената и всепрощаваща обич към индивида и неговия живот.
Като че ли целият креативен път на Йордан Радичков е бил съдбоносен, с цел да стигне до своята кулминационна точка в тази несравнима с нищо, писано в българската и международна литература, книга.
Представянето на „ Ноев ковчег “ ще се състои на 25-и септември от 18:30 часа в изложбената зала на Столична библиотека. Изложбата ще може да бъде прегледана до 30 септември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР