В Стокхолм бяха обявени имената на първите лауреати на Нобеловата

...
В Стокхолм бяха обявени имената на първите лауреати на Нобеловата
Коментари Харесай

Нобеловата награда по медицина бе присъдена за имунотерапията на рака

В Стокхолм бяха оповестени имената на първите лауреати на Нобеловата премия за 2018 година. Традиционно, „ Седмицата на Нобел “ стартира с физиология и медицина. Тази година с първата Нобелова премия бяха удостоени Джейм Елисън и Тасуку Хонджу за основаната от тях терапия на раковите болести посредством активирането на имунен отговор . Връчването на премията бе показано в непосредствено предаване в YouTube, а в уеб страницата на учените е оповестена по-детайлна информация за достижението.



Учените са основали кардинално нов метод към лечението на раковите болести, напълно друг от в този момент употребяваните радиотерапия и химиотерапия. Новият способ получи името „инхибиране на контролните точки“ на имунния отговор. Изследванията на нобелистите са върху изясняване на потискането на интензивността на имунните кафези от страна на раковите кафези.

Японският имунолог Тасуку Хонджу от университета в Киото откри на повърхността на лимфоцитите рецептора PD-1 (Programmed Cell Death Protein-1), който може да потиска тяхната интензивност. А Джеймс Елисън за първи път сподели, че антитялото, блокиращо инхибиторния комплекс CTLA-4 на повърхността на T-лимфоцитите, въведени в организъм на животно с израстък, води до активирането на противотуморна реакция и до намаляването на тумора.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР