В статия със заглавие Има огромни разлики в цените за

...
В статия със заглавие Има огромни разлики в цените за
Коментари Харесай

Огромни разлики в цените за поддръжка на пътища, но защо точно?

В публикация със заглавие " Има големи разлики в цените за кърпене на пътищата " вестник " Сега ", по които работят компаниите с контракти с АПИ за поддържане на републиканските пътища, има брутални разлики.

" Голяма част от компаниите са дали цени, близки до пределните, до момента в който при други ценовите предложения са в пъти по-ниски. Огромни разлики има и в цените на употребяваните материали ", написа медията. И дава образец с цената на магнезиевата луга за зимно поддържане, която варира от 22 лева до 1366 лева на звук. Друг образец за огромни разминавания в ценовите предложения е с действия, неизискващи особена експертиза, като да вземем за пример отстраняването на огромни билбордове - над 32 кв. м.

" При пределна цена за тази активност, избрана от АПИ в размер на 1500 лева, има компании, предложили над два пъти по-ниска цена. 604 лева на билборд да вземем за пример е офертата на консорциума " Политическа партия Варна 2018 ", 580 лева е офертата на " Политическа партия Шумен ". На този декор други сдружения са близо до лимита – 1499.96 лева желае за билборд " Северозапад ДЗЗД ", което работи на територията на Враца, 1485 лева е офертата на " Добрич 2019 "  и тъй наречените ", гласи текстът в материала.

Според изданието, в случай че при строителните действия могат да се търсят някакви пояснения, при цените на материалите разликите по някои позиции са напряко втрещяващи. Примерът е с един звук магнезиева луга, за който " Пътстройинженеринг-Т ", което обслужва Областното пътно ръководство на Търговище, е дало цена от 21,78 лв. на звук, до момента в който лугата в офертата на " Добрич 2019 " е 109 лева на звук. В същото време цената на консорциумите " Видин 2019 "  и " Северозапад "  е от 1366 лева за звук луга.

" Индустриалната сол е 97 лева на звук в част от офертите, само че стига 178,20 лева в офертата на " Видин 2019 ". Грижата за храстчетата около пътищата също варира в огромни граници. 18,1 лева на декар коства обработката с химически препарати за ограничение на трънките в офертата на " Политическа партия Варна 2018 ". Тарифата по тази позиция достига 84 лева на дка при избрана от АПИ пределна цена от 85 лева ", добавя публикацията.

Така ли е?

направи своя информация по петгодишните контракти с Агенция „ Пътна инфраструктура “ – за поддържане (превантивно, настоящо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации), подписани за интервала 2019-2024 година. Изводите обаче, до които стигна нашата инспекция, са разнообразни.

Наистина има разлики. За избрани действия, услуги, механизации и доставки те са фрапиращи. Но единствено когато ги извадиш от подтекста – когато изкараш по един-два-три-пет детайла от таблиците/сметките и сравняваш единствено числата в тях сред обособените предложения.

Ако примерно един претендент е вписал много занижена цена за унищожаване на билборд, се вижда, че той е компенсирал това понижение с цената на плочестия улук да вземем за пример, чийто ремонт е на ръба на пределната стойност или на оптималната. Или с нещо друго.

Цената на магнезиевата луга в морската столица Варна е обикновено да е много по-ниска, в сравнение с в Кърджали, в случай че магнезиевата луга е отпадъчен артикул при производството на морска сол. Там разноските за превоз са дребни.  

Накратко, всички стойности са значими, обаче взети освен поотделно, само че наложително дружно, включително и с събитията.

Не е все едно да поддържаш пътища в Смолянска и във Варненска област. В едната област секторите са единствено планински, в другата – единствено равнинни. В избрани райони равнинните доминират, в други множеството са планински. Логично е цените на едното място да са минимални, на другото – оптимални.



(Предизвикателствата за пътуващите и за снегопочистващите компании в Смолянско през зимата са сериозни)

От най-съществено значение обаче е - т.е. каква е цената на труда. Според тя е водеща за образуване и на единичните, и на окончателните предложения.

Преглед на часовите ставки на консорциум " Политическа партия – Варна 2018 ", като най-често споменаван, сочи следното: Трудът на пътния служащ там и бояджията са калкулирани с 4,60 лева на час. В Кърджали единият ще получи за същата работа 5,85 лв., а другият – 6,50 лева В Пловдив ставката им е по 6 лева./час.

Тоест, пътният служащ във Варна ще получи месечна заплата от 809 лева, а този в Пловдив - 1056 лева Пътният служащ в Кърджали ще е с заплащане 1029 лева най-после на месеца. Разликата е повече от 200 лв. на месец при 8 часа дневно и приблизително 22 дни претовареност в месеца (максималната възможна).

Но в случай че във Варна са начислили 95% спомагателни разноски върху труд и 30% спомагателни разноски върху машинизация, то в Кърджали да вземем за пример спомагателният труд е 100% повишен, а спомагателните разноски върху механизацията – 50%. Това ще усили заплатата на работещия в Кърджали с още повече, а във Варна - със напълно малко.

Да погледнем заплатата на геодезиста и геолога. Във Варна тяхната часова ставка е 6,50 лв. на час. Това прави месечна заплата 968 лева за тези експерти, които не се намират под път и над път. В Кърджали на тях се заплаща по 16 лв. на час, което прави заплата от 2816 лева (128 лева на ден). В Пловдив ставката им е 15 лева на час, което прави 120 лева дневно и 2640 лева месечно.   
 ББКПътища на народен митинг на 8 октомври ББК " Пътища " на народен митинг на 8 октомври
Българска Браншова камара " Пътища " провежда на 8 октомври трети народен митинг поради проблемите в бранща. Ето какво се споделя в п...

Предлагаме за съпоставяне часовите ставки във Варна (на ДЗЗД " Политическа партия – Варна 2018 ", Кърджали (на " Пътстройинженеринг " АД) и Пловдив ( " Европейски пътища " АД).



(Ценообразуването на консорциума, спечелил поръчката за област Варна)

 


 Засега: Само 100 млн. лв. за пътните компании за разчистване през зимата Засега: Само 100 млн. лв. за пътните компании за разчистване през зимата
Подготовка на пътищата за есенно-зимния сезон ще стартира всеки миг със стоте милиона лв., които бяха гласувани с актуализацията на...

(Ставките на " Пътстройинженеринг " АД за област Кърджали)

 



(Ставките на " Европейски пътища " за област Пловдив)

изиска коментар по отношение на разликата в цените за другите области от браншовата камара " Пътища " и чакаме отговорите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР