В стартираме нова рубрика Гласът на младите в политиката, в

...
В стартираме нова рубрика Гласът на младите в политиката, в
Коментари Харесай

Гласът на младите в политиката: Доктор Таня Андреева от Демократична България

В стартираме нова графа " Гласът на младите в политиката ", в която да дадем опция на свежи фрагменти от всяка партия да изкажат своите хрумвания, въжделения и дела за политиката и мястото си в нея. Ще има някои общи въпроси към всички представители на партия, както и някои съответни, зависещи от експертизата на съответния претендент.

Днес на посетители в нашата графа ще бъде представителката на " Демократична България " лекар Таня Андреева. Тя е експерт педиатър и в София с над 10 години опит.



Влизането ѝ в политиката и нейните персонални дела

" Не съм избирала целеустремено политиката, по-скоро тя избра мен, в случай че мога по този начин да се изразя. Опитвах се в продължение на четири години да накарам политиците да създадем нещо, което във всяка една европейска страна е изцяло разумно и обикновено. Става въпрос за детска болница, която да обслужва на най-високо равнище българските деца.

Поради непрекъснатия отвод от институциите това да се случи, стигнах до извода, че би трябвало да се сменят хората, които вземат решенията и да съм част от тези процеси. Безкрайно дълго ми се затваряха вратите и всевъзможен достъп до информация беше безусловно табу за всеки, който не е политик.

Какво пречи да се осъществя плана за Национална детска болница?

През последните 15 години аз се занимавам с медицина и още на 20-годишна възраст осъзнах, че не може децата да се трансферират от болница в болница. Тогава работех като здравна сестра и ставах очевидец на това - по какъв начин положението на децата се утежнява поради това прекачване. Така се стекоха нещата в живота ми, че педиатрията се трансформира в мое предопределение. Искам да имаме детска болница и по опция това да се случи преди да се пенсионирам, тъй като цяло потомство български педиатри не дочакаха тази болница.

Не виждам справедливи спънки за реализацията на плана. Нуждата от това е разпозната още от 1976 година. Това не би трябвало да е просто постройка, а институция, тъй като болничното заведение се прави от хората, които работят в нея, както и от оборудването. Всяко едно държавно управление обещаваше да я построи, само че нито едно не го направи. Миналото държавно управление ни даде 40 страници като задание, в които няма нищо съответно като условия каква да бъде болничното заведение.

На какво отдавате това държание на някогашните ръководещи?

Имам няколко хипотези. Едната е в допускането, че градежът, който е стартират през 1978 години може да бъде завършен, което е невероятно. Това е известно на всеки, който е ходил там и е видях дупките в бетона и ръждясалата арматура. Подозирам, че те даже не са отишли да погледнат в какво положение е градежа. Навремето министър Ананиев ни сподели, че доникъде на 2020 година ще имаме чисто нова детска болница върху това недостроено скеле. Другата е, че въобще в никакъв случай не са желали да има детска болница, а просто са ни залъгвали.

Има ли потребност от промени здравната система в България?

Нашата здравна система не е чак толкоз неприятна. Огромният проблем обаче е, че регулаторите не работят. На процедура ние не използваме контролните механизми, които са заложени в тази система и няма безусловно никакъв надзор на качеството на крайния артикул т.е. на здравето на хората. А точно дали една болница лекува качествено или не. Болниците са регистрирани по комерсиалния закон, само че на процедура са сдружения без право на облага.

Ако в системата се спрат кражбите, в случай че всеки един пациент може да ревизира какво му се е случвало в едно електронно здравно досие, в случай че ние записваме системата напълно цифрово, в случай че създадем по този начин, че профилактиката да бъде в основата на системата, в случай че развием доболничната помощ, тогава доста по-малко хора ще се постанова да влизат в болница. Ако доплащанията за опазване на здравето спрат, тогава ще имаме доста по-добра здравна система.

Огромен проблем със сферата на опазването на здравето е това, че доста млади лекари и сестри я напущат, незабавно щом завършат. Те се усещат мощно демотивирани и разочаровани от всички злоупотреби, от откровените обири в системата. Ако ние реформираме системата по този начин, че тези течове да спрат, тогава ще има и опция за възстановяване на заплащането на работещите в системата. Така и доста по-малко младежи ще напущат. Има потребност и от дребни промени в сегашната разпоредба за специализация, с цел да може в действителност младежите да са по-мотивирани. Започваха тези процеси при министър Кацаров, само че опазването на здравето е такава система, че няма по какъв начин бързо да бъде реформирана. Нужни са няколко години, с цел да може пациентът да усети резултата.

Може ли да се спре източването на клинични пътеки?

Да, в случай че ние излизаме с фактура след всяка една хоспитализация. Така ще виждаме дали са ни създали рентгенова фотография, дали са ни лекували с антибиотик. Тогава ние ще имаме надзор върху тази система. И болничното заведение няма да може да регистрира нещо, което в действителност не е направено и ще спрат подправените хоспитализации.

Защо избрахте Демократична България?

Причините са няколко. Първо се оказа, че безусловно всички мои другари са част от Демократична България. Цялата ми общественост е демократично мислеща. Другата причина е, че Демократична България беше единствената партия, която сподели " Националната детска болница е наша идея, ела с нас и дружно да го изпълним ".

Вие разкрихте, че таксите за детските градини, които всички плащаме, не остават там. Къде отиват тези пари?

Те отиват в общия общински бюджет. Бях потресена от това, тъй като детските градини са безпределно недофинансирани и всеки родител знае, че доплащаме за всичко. Общината заплаща избрана сума за всяко едно дете на годишна база. Тоест първо парите отиват в един общ кюп, а след това се разпределят за всяка една градина още веднъж на общ принцип, без значение дали е морално остаряла или не.

Логично е парите, които плащаме, да остават в детската градина, с цел да може шефовете да ги ръководят, както сметнат за добре. Това не значи, че финансирането от общината би трябвало да спре, ние плащаме задоволително налози, с цел да може тя да субсидира детските градини и настрана таксите да остават в самите тях. Така финансите на детските градини ще се усилят с към 30%. Това отново няма да е задоволително, само че въпреки всичко е някакво начало.

За какво мечтаете?

Мечтая някой ден, когато щерка ми порасне да си пожелая, да остане в България.

Интервю на Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР