В Стария Пловдив днес се разходи забележителната френска историчка Елен

...
В Стария Пловдив днес се разходи забележителната френска историчка Елен
Коментари Харесай

Именита френска историчка за Пловдив: Имам чувството, че се разхождам във времето, очарована съм!

В Стария Пловдив през днешния ден се разноски забележителната френска историчка Елен Карер д`Анкос , непрекъснат доживотен секретар на Френската академия на науките, академик с голям принос в хуманитаристиката и обществените науки, извънреден специалист в разбирането на Русия и славянския свят, лауреат на доста почетни награди. Поводът за нейното идване в България е удостояването и с купата " Доктор хонорис идея " на Софийския университет. Церемонията ще се състои на 19 март, а академичното слово на госпожа Елен Карер д`Анкос ще е на тематика " Франкофонията и славянският свят ". Тя бе съпроводена от посланика на Франция у нас Н.пр. Ерик Льобедел.

" Идвала съм в България, само че в никакъв случай в Пловдив и съм очарована! ", сподели госпожа Елен Карер д`Анкос, откакто се разноски в Стария град.
" Toва не е изненада, тъй като аз съм чела Ламартин и от метода, по който той споделя за града, бях готова, че това е нещо извънредно. Любопитно е възприятието, че се разхождаш във времето. Много постоянно на такива места се вижда отпечатъкът на съвремието, а тук- обратно- консервация и запазване, избрана изолация и в това време мястото е живо, нямаш възприятието, че си някъде, където времето е спряло. Животът продължава. Всъщност това е един брак сред предишното и настоящето- това е, което ние назоваваме цивилизация. Очарована съм. ", показа още тя.

Г-жа Елен Карер д`Анкос предвижда, че в годината, когато градът е Европейска столица на културата, той ще бъде превзет от гости.
" През XXI-ви век имаме навика да вършим всичко доста бързо. Обаче би трябвало човек да спре и да огледа това - то е един тип прекъсване на сегашното и потапяне в миналото- в цивилизацията на това, което е Европа. Повечето хора тичат забързани и главната характерност на времето е загубата на смисъла на историческата дълбочина и понятието разстояние. Не всичко е еднообразно, не всичко е едно и също. Тук човек би трябвало да се спре и да гледа. Дори да се върви по тая настилка тук е доста по-трудно. Пловдив предлага опцията на всички да се върнат към една същинска идея на културата. Затова се веселя, че Пловдив е Европейска столица на културата, тъй като по-късно всички по този начин или другояче ще се връщат още веднъж и още веднъж. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР