В Стария град, точно до дома, където е роден легендарният

...
В Стария град, точно до дома, където е роден легендарният
Коментари Харесай

Гущери пълзят до родната къща на актьора Иван Андонов

В Стария град, тъкмо до дома, където е роден именитият артист и режисьор Иван Андонов, стърчи дълга полусрутена стена. Това са остатъците от една от красивите преди време къщи в резервата. Тя е била благосъстоятелност на „ Жилфонд ” и в нея са живеели няколко фамилии. След като се срутва остарялата постройка на софийската ул. „ Алабин ”, е решено, че и тази е рискова и хората са изведени от нея.

„ Повече от 20-30 години тук няма никой. Обитателите бяха българи. След случая в София ги изселиха ”, споделя съседката Мария, която живее в родния дом на Иван Андонов.

Като тръгнали да бутат рисковата къща, напукали стената и на нейната. Сега малко е останало от къщата на „ Княз Церетелев ” №10. Оцелялата стена от фасадата е покрита с мрежа. Всичко в постройката зад нея е рухнало. Няма етажи, няма подове - в буренака е цялостно с гущери.

Другата занемарена хубавица в резервата се намира на ул. „ Кирил Нектариев ” № 20. „ Интериорът <210> може да се съпоставя единствено с този на Балабановата къща - стълбите са шедьовър на архитектурата - има оркестрина и какво ли още не ”, споделя съседка на занемарения парцел. Преди три месеца увиснаха прогнилите дъски от балкона <210>. В регион „ Северен ” оградиха фасадата с жълта лента.

Съседите описват, че наследниците не могли да се схванат между тях. Едните са арменци, а другите - българи. Пръснати са по целия свят и с цел да я продадат, желаят доста пари. Проверка на „ Марица ” сподели, че съгласно кадастъра теренът от 297 кв. м е частна благосъстоятелност. Сградата е с два независими етажа и застроена повърхност по 107 квадрата.

Арх. Петър Петров от „ Централен ” призна, че повече от година се мъчи с призрачната къща. „ Все още не е ясно дали това ще е спешно подсилване, или ще има по-сериозно възобновяване ”, изясни той. Ако се предприеме второто, общината ще ипотекира парцела, ще вложи пари във възобновяване му и след това ще си ги търси от притежателите. Проблемът е, че за всяко решение те би трябвало да бъдат известени с писма.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР