В Стария град на Йерусалим и около него днес се

...
В Стария град на Йерусалим и около него днес се
Коментари Харесай

Сблъсъци и ранени в Деня на гнева в Йерусалим

В Стария град на Йерусалим и към него през днешния ден се стигна до конфликти сред палестинци и израелски служители на реда. Силите за сигурност разпръснаха дребна протестна проява против решението на Съединени американски щати да признаят града за столица на Израел. 12 са ранени, 6 са задържани, предава Ynetnews.

Днес е "Ден на гнева " на палестинците след решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, разгласен от Хамас. Радикалната палестинска формация разгласи днешния ден за интифадата (от арабски - въстание) на нашия народ против окупацията. Масовите вълнения започнаха след края на обичайна петъчна молитва.

След като Тръмп разгласи своето решение в сряда, в Източен Йерусалим, на Западния бряг и в линията Газа през вчерашния ден избухнаха вълнения и стълкновения на палестинци с израелската войска, има ранени.

След края на молитвите в джамията Ал Акса в Йерусалим през днешния ден богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки "Йерусалим е наш, Йерусалим е нашата столица ", а също и "Нямаме потребност от празни приказки, имаме потребност от камъни и автомати Калашников ".

Във Витлеем маскирани младежи възпламениха гуми

и замеряха с камъни израелските бойци, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха арестувани няколко души.

Около 40 палестинци пострадаха при конфликти с израелски бойци в арабското село Кусра близо до Наблус, съобщи ТАСС.

Решението на Тръмп провокира отвращение и митинги и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан,

оповестиха осведомителните организации. На някои места стачкуващите изгориха американски и израелски флагове.

В центъра на Аман протестиращите скандираха "Йерусалим е арабски " и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в разногласието към Йерусалим, тъй като йорданският крал е набожен страж на намиращата се на Храмовия рид в Стария град джамия Ал Акса, третата по значимост реликва за мюсюлманите.

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единение против "ционистката офанзива ". Съветник на великия имам на Ал Азхар съобщи по египетската държавна телевизия, че американското решение демонстрира какъв брой неспособна е интернационалната общественост да помогне за решение на спора със законови и политически средства. Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на Съединени американски щати, било на която и да е друга страна, съобщи Мохамед Механа.

Напрежение имаше и пред посолството на Съединените щати в турската столица Анкара . По-късно през днешния ден съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира на изключително съвещание.

Денят в Свещения град стартира деня си с молитва и мир. Стената на рева и джамията Ал Акса са свещени места за евреи и мюсюлмани. Денят на гнева слага нежното съгласие на карта. През последната половин година спокойствието в Израел усили броя на туристите с близо 2 милиона. Затова през днешния ден и те се молят за бъдещето на страната.

Думите към бога ще срещнат решимостта на палестинците.

Хиляди последователи на палестинците участваха в шествие в турския мегаполис Истанбул в символ на митинг против решението на Съединени американски щати да признаят Йерусалим за столица на Израел.

​Демонстрантите скандираха лозунги „ Йерусалим е наш и ще си остане наш!”, „ Долу Америка, долу Израел”. Шествието се събра след петъчната молитва в джамията Фатих в центъра на Истанбул.

Други деятели възнамеряват акции на разнообразни места в града и в цяла Турция по-късно през днешния ден.

Около 40 палестинци пострадаха в конфликти с израелски бойци в арабското село Кусра, покрай огромния палестински град Наблус на Западния бряг на река Йордан, заяви телевизионният канал „ Ал Маядин”.

Местни поданици излезли на проява против решението на Съединени американски щати да признаят Йерусалим за столица на Израел. Израелски бойци са разпръснали стачкуващите със сълзотворен газ.

Статутът на Йерусалим е основен миг в палестинско-израелския спор. Израелците завзеха източната част на града по време на войната от 1967. Те упорстват, че градът е „ единна и неделима” столица на Израел. Палестинците желаят да създадат източната част на Йерусалим столица на своята страна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР