В Стария град на Ерусалим и около него в петък

...
В Стария град на Ерусалим и около него в петък
Коментари Харесай

Сблъсъци в Израел и на Западния бряг след решението на Тръмп за Ерусалим


В Стария град на Ерусалим и към него в петък се стигна до конфликти сред палестинци и израелски служители на реда. Силите за сигурност разпръснаха дребна протестна проява против решението на Съединени американски щати да признаят града за столица на Израел, заяви ДПА.

Хиляди палестинци се включиха в оповестения през днешния ден " ден на гнева ", заяви Ройтерс, обобщавайки обстановката в палестинските територии.

След края на молитвите в джамията Ал Акса в Ерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки " Ерусалим е наш, Ерусалим е нашата столица ", а също и " Нямаме потребност от празни приказки, имаме потребност от камъни и автомати Калашников ".

Във Витлеем маскирани младежи възпламениха гуми и замеряха с камъни израелските бойци, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха арестувани няколко души.

Около 40 палестинци пострадаха при конфликти с израелски бойци в арабското село Кусра близо до Наблус, съобщи телевизия Ал Маядин.

Решението на Тръмп провокира отвращение и митинги и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, оповестиха осведомителните организации. На някои места стачкуващите изгориха американски и израелски флагове.

В центъра на Аман протестиращите скандираха " Ерусалим е арабски " и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в разногласието към Ерусалим, тъй като йорданският крал е набожен страж на намиращата се на Храмовия рид в Стария град джамия Ал Акса, третата по значимост реликва за мюсюлманите.

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единение против " ционистката офанзива ". Съветник на великия имам на Ал Азхар съобщи по египетската държавна телевизия, че американското решение демонстрира какъв брой неспособна е интернационалната общественост да помогне за решение на спора със законови и политически средства. Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на Съединени американски щати, било на която и да е друга страна, съобщи Мохамед Механа.

Протест против решението на Съединени американски щати за признание на Ерусалим за столица на Израел бе проведен в петък и пред истанбулската джамия Фатих, заяви турската телевизия НТВ.
В демонстрацията участваха доста членове на неправителствени организации. Протестиращите скандираха " Убиец Израел, съдружник Съединени американски щати ", " Ерусалим е гордостта на мюсюлманите " и развяваха турски и палестински флагове.

Хиляди хора в Индонезия и Малайзия се включиха в демонстрации, а управляващите ускориха сигурността към американските посолства, съобщи Ройтерс. Лидерите на Индонезия и Малайзия - страни с преобладаващо мюсюлманско население, се причислиха към множеството гласове, които осъдиха решението на американския президент Доналд Тръмп.

Няколко хиляди протестиращи се събраха пред посолството на Съединени американски щати в малайзийската столица Куала Лумпур. Някои крещяха антиамерикански лозунги и изгориха плашило на Тръмп.

В Индонезия стотици хора, облечени най-вече в бяло, пристигнаха да стачкуват пред американското посолство в столицата Джакарта. Някои развяваха палестински флагове, други крещяха " Аллаху акбар " (Бог е велик).

Посолството на Съединени американски щати в индонезийската столица посъветва американските жители да заобикалят места, където има демонстрации, и съобщи, че американското консулство във втория по величина индонезийски град Сурабая краткотрайно е спряло обслужването през днешния ден.

Водещата ислямска партия в Пакистан " Джамаат е ислами " разгласи демонстрации във всички огромни градове след петъчните молебствия.

Терористичната мрежа Ал Каида прикани своите почитатели по света да нападат значими ползи на Съединени американски щати, техните съдружници и Израел.

Ал Каида прикани в изказване, публикувано от нейната медия " Ас Сахаб " на арабски и британски език, за свещена война - или джихад, и дефинира Америка като актуален " фараон ", който потиска мюсюлманите.

Подобни изказвания направиха и клонове на Ал Каида, в това число Ал Каида в ислямския Магреб и Ал Каида на Арабския полуостров.

Същевременно, ден откакто разгласи Ерусалим за столица на Израел и провокира рецензии и конфликти, Доналд Тръмп чества " изключително специфична " Ханука в Белия дом, осведоми Асошиейтед прес.

Ханука е еврейски празник, който продължава осем дни и стартира на 25-я ден от еврейския месец кислев. В нашия календар всяка година се пада в друг ден през ноември или декември.

Решението на Тръмп за Ерусалим скара Съединени американски щати с множеството страни по света, отбелязва АП. Но в Белия дом в четвъртък Тръмп получи единствено ръкопляскания, утвърждение и благодарности от присъстващите, измежду които бяха вицепрезидентът Майк Пенс и финансовият министър Стивън Мнучин.

Равинът Мейр Соловейчик сподели, че " за първи път от основаването на страната Израел, американски президент самоуверено е декларирал това, което постоянно сме заявявали, че Ерусалим е столицата на Израел ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР