В Стария град на Ерусалим и около него днес се

...
В Стария град на Ерусалим и около него днес се
Коментари Харесай

Сблъсъци в Ерусалим и на Западния бряг след петъчните молитви

В Стария град на Ерусалим и към него през днешния ден се стигна до конфликти сред палестинци и израелски служители на реда. Силите за сигурност разпръснаха дребна протестна проява против решението на Съединени американски щати да признаят града за столица на Израел, заяви ДПА.

Хиляди палестинци се включиха в оповестения през днешния ден " ден на гнева ", заяви Ройтерс, обобщавайки обстановката в палестинските територии. След края на молитвите в джамията Ал Акса в Ерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки " Ерусалим е наш, Ерусалим е нашата столица ", а също и " Нямаме потребност от празни приказки, имаме потребност от камъни и автомати Калашников ".

Във Витлеем маскирани младежи възпламениха гуми и замеряха с камъни израелските бойци, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха арестувани няколко души.

Около 40 палестинци пострадаха при конфликти с израелски бойци в арабското село Кусра близо до Наблус, съобщи ТАСС, базирайки се на телевизия Ал Маядин.

Решението на Тръмп провокира отвращение и митинги и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, оповестиха осведомителните организации. На някои места стачкуващите изгориха американски и израелски флагове.

В центъра на Аман протестиращите скандираха " Ерусалим е арабски " и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в разногласието към Ерусалим, тъй като йорданският крал е набожен страж на намиращата се на Храмовия рид в Стария град джамия Ал Акса, третата по значимост реликва за мюсюлманите.

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единение против " ционистката офанзива ".

Съветник на великия имам на Ал Азхар съобщи по египетската държавна телевизия, че американското решение демонстрира какъв брой неспособна е интернационалната общественост да помогне за решение на спора със законови и политически средства.

Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на Съединени американски щати, било на която и да е друга страна, съобщи Мохамед Механа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР