В стари времена се е вярвало, че сред най-ценните човешки

...
В стари времена се е вярвало, че сред най-ценните човешки
Коментари Харесай

Какви бонуси имат учителите в други държави?

В остарели времена се е вярвало, че измежду най-ценните човешки запаси за една нация са бойците и учителите. И без едните, и без другите нациите е нямало по какъв начин да просъществуват. Времената са се трансформирали доста, само че и до ден сегашен в някои страни двете категории експерти имат своето справедливо място и срещат особено отношение.

И до момента в който у нас за учителите се счита, че „ това им е работата “ в някои страни по света самите те, специалността им и напъните, които поставят, са сложени на фундамент. Съответно, всеки преподавател получава особено отношение и се употребяват от някои привилегии, написа уеб сайтът gramoten.bg.

Турция

„ Учителите са единствените хора, които могат да спасят нацията. “- Мустафа Кемал Ататюрк.

Още с основаването на турската страна, нейният основател Ататюрк е декларирал, че тя може да просъществува и нейната нация да е сполучлива, в случай че учителите са на респект и не им липсва нищо. Въпреки перафразирана, тази мисъл и до ден сегашен е мощно заложена в отношението към учителите в южната ни съседка. Тя се свързва извънредно с Ататюрк и неговото почитание пред учителите.

Към днешна дата, всеки преподавател със стаж над 5 години, получава от страната като комплимент дипломатически паспорт. С този дипломатически паспорт учителите се употребяват от привилегията да пътуват безпроблемно и безвизово в редица страни по света. За информация, елементарният турски паспорт, дава опция безвизово посещаване на едвам 20 страни по света. Един от другите бонуси е, че учителите в Турция са със статут на държавни чиновници от висок сан.

Япония

“По-добро от хиляда дни на независимо учене е прекарването дневно с добър преподавател “- японска сентенция.

В Япония учителите постоянно са се третирали като специфични. Те са били единствените жители, които не трябвало да се покланят на императора. Днес, тяхното особено място в обществото не се е трансформирало. Те към момента са обект на надълбоко почитание. Практика е учителите да носят значки или други отличителни знаци, с цел да могат  хората да могат да отдадат почитта и уважението си към тях, без оглед на това дали ги познават, или не.

Учителите в Страната на изгряващото слънце получават едни от най-високите заплати в страната. Търсенето на учители тук е постоянно огромно. Работи си на правилото, че учителите в никакъв случай не са задоволително, камо ли непотребни.

Филипини

“Учителят трансформира вечността: никой не може да каже къде стопира неговото въздействие “- незнаен създател.

Във Филипините учителите са също със статут на държавни чиновници. Те се възползват от всички
бонуси, които държавните чиновници получават, като получават и други спомагателни. Освен, че в тази страна учителите получават финансови бонуси съгласно постигнатите резултати, те се възползват и от спомагателна заплата два пъти в годината- един път в края на пролетта и един път при започване на зимата.

Друг финансов тласък за учителите са сумите, които се дават за облекло и за принадлежности и материали, които са нужни за безконтролен образователен развой. Филипинските учители са едни от най-богатите експерти в страната и страната се грижи за тях.

Шри Ланка

„ Този, който преподава, дава очи “- сентенция от Шри Ланка.

Шри Ланка е друга страна, в която учителите са със статут на държавни чиновници. Като такива, те би трябвало да се пенсионират най-късно на 60 години, до която възраст се смята, че са дейни и трудоспособни.

При предпочитание, един тамошен преподавател може да се пенсионира незабавно след навършване на 50 годишна възраст, с право да получава в цялостен размер полагащата му се пенсия. Ранното пенсиониране е тласък за доста млади да предпочетат тази специалност. По този метод възрастните учителите отстъпват място на прохождащите в специалността сътрудници. От друга страна, ранното пенсиониране е обвързвано с постигането и на избрани резултати, което подтиква учителите да работят съзнателно.

В тези изброени страни да си преподавател се счита за чест. Както хората не могат да си разрешат отрицателно отношение към учителите, по този начин и учителите не могат да си разрешат да злепоставят или да дискредитират себе си или специалността си. Хората внимават със своето отношение да не обиден учителя, а учителят внимава в своята работа да не позволява неточности или да не работи по метод, който е недопустим в обществото. И по този начин, обществото се отблагодарява на учителите с тези облаги, а учителите си ги заслужават, като правят работата си почтено и съзнателно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР