В стандарта за спешна помощ съществува регистриране на спешен пациент,

...
В стандарта за спешна помощ съществува регистриране на спешен пациент,
Коментари Харесай

Лекар: Пациент в тежко състояние трябва да постъпи в шокова зала, а след това да се регистрира

" В стандарта за незабавна помощ съществува вписване на незабавен пациент, който самичък е дошъл в незабавното поделение, само че има и текст, който регламентира, че в животозастрашаващо положение той би трябвало незабавно да постъпи в шокова зала, а по-късно да се прави регистрация ", изясни доктор Максим Гайдев - ръководител на Асоциацията на незабавните лекари.

" Неприятният случай във Враца провокира бурна отрицателна реакция към медиците от системата на незабавна помощ ", добави Гайдев.

„ Не би трябвало да се вторачваме в стандарта. Той е голям, обемист документ, който доста мъчно се „ смила “, с цел да се влезе в цялостния логаритъм на този стандарт, той е много тежък. Но е права министър Сербезова, че има нарушавания в логаритъма при постъпването на този незабавен пациент “, сподели още медикът.

Според доктор Гайдев всеки може да допусне неточност, само че за него е било необичайно за какво, в случай, че шоковата зала на болничното заведение във Враца се намира в съседство, незабавно в тази обстановка не е била отворена врата на залата, „ да каже на сътрудниците, че има сериозно болен вънка “.

Максим Гайдев уточни, че куца образованието за подготовка и квалификацията на работещите в Спешната помощ какво да се прави в животозастрашаващи положения и за оказване на съответна незабавна помощ.

Има задоволително незабавни центрове, различен е въпросът с какви фрагменти сме покрили територията на страната, разяснява той пред БНР. По думите му „ към момента тази част от медицината не е привлекателна за младите сътрудници “.

„ Линейките и апаратурата не оказват незабавна помощ. В момента от страна на коли за спешна помощ и оборудването в колите за спешна помощ не може да желаеме нищо повече, те се изцяло оборудвани за оказване на тази животоспасяваща първа помощ. Във всички коли, центровете са оборудвани в цялостен размер “, сподели доктор Гайдев.

Във връзка с парамедиците, които по света работят в границите на незабавната помощ, доктор Гайдев счита, че в България понятието е било накриво.

„ Ние приехме, че някой от улицата ще го хванем, ще го обучим за 20 дни и, хоп, слагаме го в колата за спешна помощ да тръгне да избавя хората. Нека да не подценяваме тази специалност, дано да не излагаме на риск българското население – необучени фрагменти, които да ги изпращаме да ги избавят “, приключи ръководителят на Асоциацията на незабавните лекари.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР