В СССР съществуването на секретния протокол към договора за ненападение

...
В СССР съществуването на секретния протокол към договора за ненападение
Коментари Харесай

След 80 години: Русия извади оригинала на тайния пакт между Сталин и Хитлер

В Съюз на съветските социалистически републики съществуването на секретния протокол към контракта за ненападение се отхвърляше. Той беше открит през 1992 година и за пръв път се разгласява една в този момент.





Това са двете страници на Договора за ненападение...

Сайтът на фондация "Историческа памет “ за пръв път разгласява сканиран истинския Договор за ненападение сред Съветския съюз и нацистка Германия от 23 август 1939 година и секретното допълнение към него. Публикацията се появи на уеб страницата на 31 май.





... а това - тайният протокол от страница и половина

Сканираният документ е възложен от фонда на Историческия и документален департамент на съветското външно министерство.

Договорът за ненападение, подписан от външните министри Молотов (СССР) и Рибентроп (Германия), е дълъг единствено две страници, тайният спомагателен протокол към него, който разпределят зоните на въздействие сред Съюз на съветските социалистически републики и хитлеристка Германия в Източна Европа - страница и половина. Самият пакт е бил оповестен неотложно след подписването, информацията за спомагателния протокол се е пазела с гриф "строго секретно “, въпреки че доста скоро е изтекла посредством дипломатически кръгове.

През 1948 година секретният протокол по фотокопията на незапазилия се немски оригинал са оповестени в алманах на Държавния департамент на Съединени американски щати "Нацистко-съветските връзки. 1939-1941 година “. В Съюз на съветските социалистически републики, обаче, съществуването на тайния протокол, съхраняван в архива на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, изрично се е отричало.

През 1992 година след разсекретяването на протокола, той е бил открит от историка Дмитрий Волкогонов. Върховният Съвет и немския Райхстаг не са били осведомени с текста на "Секретният спомагателен протокол “, той не е бил утвърден от парламентите и де юре е персонално съглашение сред Хитлер и Сталин, който е участвал на подписването му.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР