В СССР легендарната Волга е издигната в култ. Най-бързата от

...
В СССР легендарната Волга е издигната в култ. Най-бързата от
Коментари Харесай

Легендарната руска Волга – возило за вампири и агенти на КГБ

В Съюз на съветските социалистически републики именитата Волга е издигната в фетиш. Най-бързата от всички коли, най-удобната, най-желаната. През 1960-1970-те години в Полша и Унгария е доста известна мрачната градска легенда за „ Черната Волга “. Смята се, че свещениците, монасите, сатанистите, вампирите, че и самият демон карат колата, отвличат дребни деца и продават органите им на богатите западняци и на арабите. Трудно е да се повярва на тези истории, само че в реалност са съществували специфични версии на някои модели. Най-луксозните са ръководени от чиновниците на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), написа Труд.

През целия руски интервал в завода на ГАЗ са съединени няколкостотин коли по заповед на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Първата е „ Pobeda M20G “ в 6-цилиндрова трансформация, създадени са към 100 от тях. И тогава, за потребностите на отдела, стартират да приспособяват Волга-23 и последващите й модификации.

Външно тези машини не се разграничават от цивилните, само че осъществяването им доста надминава серийните модели. Средно те са по-бързи с 15–20 километра в час. Освен това на транспортните средства на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) постоянно се инсталира автоматизирана скоростна кутия, само че за камуфлаж лостът наподобява на механична.

Изразът „ черна фуния “ толкоз мощно навлиза в публичното схващане през 70-те години, че мнозина не се съмняват: всички коли на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) са боядисани в черно. В реалност има волги в разнообразни цветове, даже като такси. Всичко това е, с цел да не се открояват в потока от коли. Колекционерите споделят, че от време на време на закупените от тях волги откриват по 5-10 пласта багра.

И въпреки всичко умел човек би могъл да разпознае особено транспортно средство. Звукът на Волга с осем цилиндъра се разграничава от звука на серийните версии с четири или шест. Освен това, заради по-мощния мотор, би трябвало да бъдат инсталирани два ауспуха. Дизайнерите обаче ги маскират, като ги комбинират в един на изхода.

Модерните и по-мощни волги са употребявани основно за шпиониране на чужденци. По предписание, гостуващите публицисти и чиновници на посолства карат непознати коли и в случай че нещо се случи, с елементарна Волга сътрудниците не могат да ги настигнат, нужна е по-мощна кола.

Интересното е, че нито една от тези машини не е засекретена. Цялата техническа документи е разполагаем и не е държавна загадка. Така всички знаят за основаването на „ секретните “ модели. Но информацията за специфични джаджи не предстои на откриване. Например към момента не е известно сигурно дали Комитет за Държавна сигурност (на СССР) автоматизирано е сменял регистрационните номера на колите си. Но е известно сигурно, че лидерът може да включва фаровете поотделно.

Бившият знак на грациозност и обичан автомобил на апаратчиците на приблизително равнище обезверено се пробва да се конкурира с задграничните марки – вносните коли, наводняват автомобилния пазар след разпадането на Съветския съюз през 1991 година. Със своето отчайващо ръководство и на ниска цена интериор „ Волга “ не съумява да съперничи на японските и на немските коли, които преобладават на пазара в посткомунистическата епоха.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР