В сряда в Гърция се провежда общонационална стачка, организирана от

...
В сряда в Гърция се провежда общонационална стачка, организирана от
Коментари Харесай

В Гърция искат минималната заплата да стане 751 евро

В сряда в Гърция се организира общонационална стачка, проведена от най-големия синдикат на служащите от частния бранш – Всеобщата конфедерация на труда (GSEE) – с искане да се увеличи минималната заплата до 751 евро, подписване на групови трудови контракти и прекъсване на нарастването на налозите. Това написа електронното издание на вестник Protothema, представено от " Фокус ".

В стачката вземат участие и членове на комунистическия синдикат ПАМЕ (Всегръцкият строеви фронт).

В течение на деня в Атина няма да работи метрото, няма да действа и тролейбусния превоз. Автобусите на градския превоз ще се движат от 9 сутринта до 9 вечерта. Към акцията се е присъединил и профсъюзът на моряците – всички фериботи ще останат в пристанищата, което значи, че няма да има морски известия с островите. Прекратени са също и железопътните известия.

В Атина ще се състоят два митинга – в 11 часа на площад Клатмонас ще се съберат последователите на GSEE, а в 10:30 на площад Омония ще показва ПАМЕ. Протестни акции се възнамеряват и в други градове.

От Всеобщата конфедерация на труда обявиха, че се афишират против „ водещата към задънена улица и бездушна държавна политика “. Те желаят преустановяване на непрекъснатото повишение на налозите, минимална работна заплата от?751, подписване на групови трудови контракти и жизнеспособна система за обществено обезпечаване без каквито и да е понижения на пенсиите и обществените придобивки.

„ Трябва да дефинитивно да се постави завършек на политиката на углавен аскетизъм, беднотия и мизерия, политика, чиито резултати се оказаха трагични за обществото и стопанската система “, се споделя в заявката на профсъюза.

Преди това в Гърция се организира 24-часова стачка на сътрудниците на медиите, които желаеха възобновяване на всички нарушени професионални, пенсионни и профсъюзни права.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР