В сряда в Гърция се провежда общонационална стачка, организирана от

В сряда в Гърция се провежда общонационална стачка, организирана от ...

В Гърция искат минималната заплата да стане 751 евро.В сряда в Гърция се провежда общонационална стачка, организирана от най-големия профсъюз на работниците от частния сектор – Всеобщата конфедерация на труда (GSEE) – с искане да се повиши минималната заплата до 751 евро, сключване на колективни трудови договори и спиране на увеличението на данъците. Това пише електронното издание на вестник Protothema, цитирано от "Фокус".

В стачката участват и членове на комунистическия профсъюз ПАМЕ (Всегръцкият боеви фронт).

В течение на деня в Атина няма да работи метрото, няма да функционира и тролейбусния транспорт. Автобусите на градския транспорт ще се движат от 9 сутринта до 9 вечерта. Към акцията се е включил и профсъюзът на моряците – всички фериботи ще останат в пристанищата, което означава, че няма да има морски съобщения с островите. Прекратени са също и железопътните съобщения.

В Атина ще се състоят два митинга – в 11 часа на площад Клатмонас ще се съберат привържениците на GSEE, а в 10:30 на площад Омония ще демонстрира ПАМЕ. Протестни акции се планират и в други градове.

От Всеобщата конфедерация на труда заявиха, че се обявяват срещу „водещата към задънена улица и бездушна държавна политика“. Те искат прекратяване на постоянното повишаване на данъците, минимална работна заплата от ?751, сключване на колективни трудови договори и жизнеспособна система за социално осигуряване без каквито и да е намаления на пенсиите и социалните придобивки.

„Трябва да окончателно да се сложи край на политиката на наказателен аскетизъм, бедност и нищета, политика, чиито резултати се оказаха трагични за обществото и икономиката“, се казва в заявлението на профсъюза.

Преди това в Гърция се проведе 24-часова стачка на сътрудниците на медиите, които искаха възстановяване на всички нарушени професионални, пенсионни и профсъюзни права.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg