В сряда Украйна е внесла официално оплакване в Европейския съюз

...
В сряда Украйна е внесла официално оплакване в Европейския съюз
Коментари Харесай

Украйна: Газпром изнудва Европа

В сряда Украйна е внесла публично недоволство в Европейския съюз против Русия, в който се показва, че страната основава " неестествен недостиг на газ " в Европа, което донесе и внезапен скок на цените, написа The Moscow Times.

" Действията на Газпром опонират на разпоредбите за конкуренция и имат обилни негативни последствия за всички европейски консуматори ", споделя Юри Витренко, шеф на украинската държавна енергийна компания Нафтогаз. " Газпром доста понижи доставките на природен газ за европейския пазар макар растящото търсене ", добави той.

Витренко показва още, че Газпром пречи на други компании да доставят спомагателен газ за Европа. А задачата е " основаването на неестествен недостиг на газ за прилепяне на Европейския съюз да утвърди " Северен поток 2 ".

Украинската компания е подала недоволство към Европейската комисия против Газпром, която " злоупотребява с преобладаващото си състояние на европейския газов пазар ".

" Северен поток " 2 би трябвало да удвои доставките на газ от Русия за Германия, заобикаляйки изцяло Украйна. Критици настояват, че газопроводът ще усили зависимостта на Стария континент от Русия.

Тази седмица газовите потоци към Европа понижиха фрапантно и във вторник цените се повишиха внезапно, откакто Газпром спря износа към Германия.
 Газпром се готви да изнудва с недостиг на газ през есента?
Газпром се готви да изнудва с недостиг на газ през есента?

Това, което Газпром прави сега, е нещо в действителност необичайно и извънредно. Руският енергиен колос доставя по-малко газ за Европейски Съюз, въпреки че цените са високи. Експерти подозират зад това държание специфична тактичност

Флотилия с полутечен газ пътува към Стария континент

Високите цени в Европа започнаха да притеглят доставки на полутечен природен газ от Съединените американски щати. Горивото се търгува против $57,54 за милион BTU, растеж от една трета за последната седмица. И с $24 повече от азиатските цени, и 14 пъти повече от тези в Съединени американски щати.

Така от общо 76 мореплавателни съда с американски газ, 10 с общо 1,6 млн. кубически метра полутечен газ пътуват към Европа. Други 20, които транспортират 3,3 млн. кубичеси метра, също наподобява, че са се запътили към Стария континент.

Обичайно Азия е най-популярната дестинация за американския газ, само че високите цени в Европа трансформират това.
 Съединени американски щати застават отпред като максимален експортьор на полутечен природен газ в света
Съединени американски щати застават отпред като максимален експортьор на полутечен природен газ в света

Страната ще изпревари актуалните водачи Катар и Австралия следващата година

Средната цена на тока леко падна

Средната цена на тока за четвъртък на европейските енергийни тържища поевтиня внезапно до 344,35 евро за мегаватчас от пика за през вчерашния ден от 409,69 евро за MWh, до момента в който в България тя се намали с 18% до 345,67 пункта, отстъпвайки от историческия връх от 421,59 евро за MWh.

Това демонстрират данните на платформата energylive.cloud, представени от БНР.

За поевтиняването на енергийните цени способства известното днешно поевтиняване на природния газ след мощния ценови растеж във вторник, както и прогнозите за по-меко зимно време през идващите дни към и след коледните празници.

В сегмента " Ден напред " с доставка в четвъртък (23-ри декември) най-високи цени на електричеството са регистрирани във Франция (от 416,44 евро за MWh), следвана от Швейцария (403,19 евро), Португалия и Испания (по 383,67 евро) и Белгия (378,32 евро).

Най-ниска за на следващия ден е цената на тока в Полша (218,13 евро за MWh), следвана от Чехия (294,16 евро), Словакия (294,90 евро), Германия (300,73 евро), Нидерландия (333,06 евро), Унгария (324,36 евро) и България (345,67 евро за MWh).

В България цената на тока в сегмента " Ден напред " (за 23-ри декември) спадна с 18% до 345,67 евро за мегаватчас, или 676,07 лв. за MWh, откакто цената за през днешния ден скочи с цели 23,1% до рекордните 421,59 евро (или рекордните 824,55 лв. за MWh), демонстрират данните на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ). Така единствено в рамките дневно цената се намали със 148 лв..

На пазарния сегмент " в границите на деня " на БНЕБ среднопретеглената цена на тока обаче нарастна в сряда (22-ри декември) до 903,62 лв. за MWh, като най-големите размери изтъргуван ток се реализираха в рекорден ценови диапазон сред 954 и 1031 лв. за мегаватчас.

От началото на годината междинната цена на електрическата енергия в нашата страна е 108,49 евро (212,19 лева) за мегаватчас, а от началото на месец декември - 249,09 евро (487,18 лева), демонстрират данните на платформата energylive.cloud.
 Скъпият ток стартира да затваря фабрики в Европа
Скъпият ток стартира да затваря фабрики в Европа

Цените се качиха с още 6,5 %

Русия продължава да натрупа войски на границата с Украйна

Русия не стопира да изпраща бойци на границата с Украйна, макар плануваните диалози със Съединени американски щати. По думите на немския външен министър Аналена Бербок, Русия към този момент разполага със 122 хиляди бойци.

Сателитни изображения демонстрират, че от ноември към границата са преместени танкове, артилерия и друго въоръжение.САЩ и Европа предизвестиха Русия за " големи последствия ", в случай че нападна прилежаща Украйна. Кремъл отхвърля сходно желание.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР