В сряда социалният министър Бисер Петков ще внесе в Министерски

...
В сряда социалният министър Бисер Петков ще внесе в Министерски
Коментари Харесай

Новият закон за хората с увреждания: Квотите за бизнеса остават, макар и по-малки

В сряда общественият министър Бисер Петков ще внесе в Министерски съвет новият план на Закона за хората с уврежадния. С него се регламентира по-голяма месечна финансова поддръжка за хората с увреждания, която ще размени досегашните интеграционни добавки.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Проектът на закон за хората с увреждания ще се преработва

Нов вид ще има до седмица. Държавата подсигурява спомагателни 150 млн. лева, само че квотите за работодатели евентуално ще останат
2 окт 2018
Два нови фонда и квазиданък за бизнеса предлага общественото министерство

Закрилата от уволняване на хора с увреждания отпада, само че се вкарват минимални квоти, излиза наяве от проектозакон
29 авг 2018
Данък " Безсилие "

Глоби или квота за хора с увреждания
24 авг 2018
Компаниите ще получат 19 млн. лева за образование и наемане на безработни с трайни увреждания

Очакванията са плановете да обезпечат претовареност на 200 младежи до 29 години и на 800 лица над тази възраст
14 авг 2018
Само 15% от хората с увреждания остават с досегашните си пенсии

Това е резултатът от новата разпоредба за ТЕЛК, която беше обнародвана в края на предходната седмица
6 авг 2018 Изискването работодателите да наемат избран брой хора с увреждания остава, само че ще важи за компании с над 49 чиновници. Това стана ясно при разискването на плана на Закон за хората с увреждания от Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). Текстовете получиха частична поддръжка - единствено от КНСБ, само че в сряда планът ще бъде прегледан и от Министерския съвет. Целта е ръководещите да спазят периодите по напредването му, които дадоха обещание на майките от палатковия лагер и на 19 ноември той да е в Народното събрание. В законопроекта се регламентира и главното им искане - да има някакъв тип самостоятелна оценка от каква тъкмо помощ се нуждаят. Освен това ще има персонална помощ, която обаче ще бъде уредена в Закон за персоналната помощ.

" Този закон вместо да взема решение проблеми, основава проблеми ", разяснява вицепремиерът Валери Симеонов, който е ръководител на НСТС. Той засяга натискът и късите периоди, при които се създава планът и които допускат пропуски в текстовете.

Новата квотна система

В първичния вид законопроектът предвиждаше квоти за наемането на избран брой хора с увреждания и наказания за фирмите, които не ги извършват. Изискванията засягаха всички компании с личен състав над 20 души. Сега текстовете плануват всеки шеф, който има от 50 до 99 чиновници да назначи двама с трайно увреждане, а в случай че чиновниците са 100 или над 100 - 2% от средносписъчния им състав. Глобата, в случай че това условие не се съблюдава обаче, остава. Тя ще е в размер на 30% от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място за човек с увреждане. За 2019 година минималното възнаграждение ще се увеличи до 560 лева, т.е. месечната компенсационна вноска за работодателите за едно незаето място ще е 168 лева Ако не заплати " вноската ", компания ще бъде санкционирана с сред 1000 и 5000 лева, а при наново нарушаване таванът доближава до 10 хиляди лева

Всички наказания ще се събират от Главна ревизия по труда (ГИТ), а новосъздадена Агенция за хората с увреждания, която към този момент ще е към Миниостерския съвет, ще разпределя парите.

Трябва да се означи, че работодатели могат да се освободят от квотните отговорности, в случай че бизнесът има " характерни фактори с индустриален темперамент ", който прави наемането на хора с увреждания невероятно, или липсват претенденти от Бюрата по труда с подобаващи умения за работното място. Решението за изключенията ще се взима напълно от ГИТ. Зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков отбелязва, че в текстовете не излиза наяве по какъв начин ГИТ ще дефинират изключенията, което отваря малка врата за корупция.

Парите от санкциите ще влизат в две национални стратегии - за претовареност и за подвижност и налична среда. Допълнително финансиране за тях ще се обезпечава от държавния и общинските бюджети и европейски стратегии.

Подкрепа с едно на разум

По време на тристранката представителите на бизнеса се оповестиха твърдо срещу предлагането за въвеждане на квоти, защото това на процедура значи налагането на нов налог върху компаниите в страната. Според тях верният метод включва тласъци - ориентирани както към хората с увреждания, с цел да си търсят работа, по този начин и към предприятията, с цел да ги наемат.

Българската търговско-промишлена палата отбелязва, че страната не би трябвало да трансферира обществените си функционалности върху работодателите, в случай че те от своя страна си заплащат правилно налозите.

Президентът на синдикалната организация КТ " Подкрепа " Димитър Манолев също съобщи, че ме е последовател на квотите, само че съгласно него няма по-добра концепция. Като цяло позицията на синдиката е неутрална на този стадий, което значи, че на процедура не поддържат плана.

От КНСБ са твърдо " за " текстовете, главно поради работата, която Министерството по труда е свършило за късия период, въпреки и планът да " не е съвършен ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР