В сряда , след като вти и част от частните

...
В сряда , след като вти и част от частните
Коментари Харесай

Протест ще има: КНСБ не приема отпуснатите средства за по-високи заплати във ВУЗ-овете

В сряда, откакто вти и част от частните излизат на митинг и няма да отварят порти от понеделник до края на семестъра поради ниските заплати, “унизително отношение ” и неизпълнените отговорности към тях от страната. По-късно държавното управление заяви, че щепредостави 39 млн. лева в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения.

“Състоялите се през вчерашния ден срещи бяха с ректори, които ни поддържат, само че не и с нас, като уредници на митинга. Обявеният резултат от тях – 39 млн. лева за университетския състав и 12 млн. лева за неакадемичния, ВОН-КНСБ не може да одобри! ”, се показва в позиция на синдикалната организация.

Оттам акцентират, че планът за Постановление наМС, който е бил на публично разискване до 10 април, планува напълно друго и единствено човек, който не е осведомен с него, може да се радва на нови 39 млн. лева и да одобри предложение единствено от първата част на Постановлението, без втората – за нарастване на заплатите на всички работещи от 1 април по ЗВО.

“Така посочените 39 млн. лева ги има в бюджета на МОН с разпореждане от края на март тази година и съгласно МОН и ВОН-КНСБ не стигат. Новообещаните 12 млн. за чиновници пък са извънредно непрофесионално избрани ”, считат от КНСБ.

Синдикаътуточни, че през днешния ден следва среща в Министерството на финансите, която е значима и от значително значение за разяснения на нужните средства. Те означиха, че са помолилиминистъра на образованието проф. ГалинЦоков да предложения и служебния министър председател Димитър Главчев да взе участие в нея.

“Важно е да се запознае с същинските данни и справедливите претенции на митинга. За нас оповестените 12 млн. лева за повишение на заплатите на неакадемичния състав са незадоволителни. Взети са като аналог на 11,8 млн. лева, които предоставиха на ДВУ за нарастването на МРЗ за 2024 година По калкулации на ВОН-КНСБ за неакадемичния състав, в това число и откриватели, специалисти и експерти с висше обучение, са нужни още 49,2 млн. лева (писмо, импортирано в Народно събрание, Министерски съвет, МОН, МФ на 29-11-2023 г.) ”, пишат от от КНСБ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР