Какво смятат лекарите, че се случва с Мич Макконъл

...
В сряда сенатор Мич Макконъл замръзна по време на рутинно
Коментари Харесай

В сряда сенатор Мич Макконъл замръзна по време на рутинно публично събитие в родния му щат Кентъки. Докато репортер попита 81-годишния мъж какво мисли за кандидатстването му за преизбиране през 2026 г., Макконъл стоеше неподвижен, немигащ и сякаш неспособен да отговори, докато се държеше здраво за катедрата си. Помощник придружи сенатора и той не се върна на събитието. Това беше вторият път, когато нещо подобно му се случва публично през последните няколко седмици.

Но на следващия ден лекарят от Капитолия на САЩ каза, че сенаторът е получил разрешение да продължи работата си, както е планирано. Изявлението на лекаря беше леко за подробности относно това, което може да се е случило, но заяви: „Случайното замаяност не е необичайно при възстановяване от сътресение и може да се очаква и в резултат на дехидратация.“

„Изявлението е напълно точно и все още може да се случи няколко месеца по-късно“, каза Лий Швам, невролог и специалист по инсулт в Медицинския факултет на Йейл. „Въпреки това, те не продължават да заявяват, че смятат медицински, че това е причината за неговите симптоми, наблюдавани пред камера, нито аз.“

Здравето на Макконъл е в светлината на прожекторите от известно време. През 2020 г. ръцете и областта на устата му изглеждаха дълбоко натъртени, но той остана категоричен, че нищо не е наред и не даде обяснение. Тогава през март 2023 г. Макконъл претърпя падане в хотел в окръг Колумбия. Той удари главата си и счупи ребро, а кабинетът му потвърди, че е получил сътресение. Инцидентът го отстрани за шест седмици, преди да успее да се върне в Сената. (Широко се спекулира, че това не е единственото падане на Макконъл през последната година.)

След това, през юли, Макконъл внезапно замрази по средата на изречението, докато отговаряше на въпрос на репортер по време на седмична пресконференция. Той трябваше да бъде ескортиран, но се върна малко след това, за да завърши пресата.

По време на всички тези инциденти офисът на Макконъл остана невероятно мълчалив относно здравословното му състояние. Но медицински специалисти, които разговаряха с Slate, спекулираха какво може да е причината за поведението на сенатора и какво мислят за обяснението на лекаря от Капитолия на САЩ за това.

Лекарите рядко имат шанса да видят заклинанията на пациента на камерата и , в случая на Макконъл, два от неговите моменти на замръзване бяха уловени на лента. Швам забеляза, че погледът на Макконъл се отклони надясно и той успя да хване катедрата си, без да падне или да загуби съзнание, но също така не можеше да говори. „Те наистина силно подсказват за частичен припадък.“

Особено като се има предвид първото публично заклинание на Макконъл в Капитолия, тъй като той успя да се върне няколко минути по-късно, за да продължи както обикновено, Швам каза, „има почти пълно възстановяване, [което] също силно предполага, че това е частичен припадък.“ Но офисът на Макконъл не каза нищо за припадък, приписвайки и двата инцидента на замаяност.

„Видеоклиповете, които видях, изглеждат така, сякаш той има фокални припадъци“, каза Пейман Голшани, професор по неврология в Университета на Калифорния Лос Анджелис. Той забеляза същите характеристики като Schwamm: очи, които се отклоняват на една страна и спиране на говора, след което привидно се връща към нормалното в рамките на 20 до 30 секунди. „Знам, че хората казват, че той просто е замаян. Но не ми изглежда така,” каза Голшани.

Тъй като Макконъл е претърпял мозъчно сътресение по-рано тази година, каза Голшани, възможно е той да има посттравматични припадъци след травма на главата, особено ако има някаква вид синини по мозъка или кръв по повърхността на мозъка. Но и Голшани, и Швам подчертаха, че е невъзможно да се каже окончателно какво може да се случва с Макконъл и защо, тъй като те не са в неговия екип за лечение и не са прегледали медицинските му досиета.

Лекари, които са разговаряли с други Новинарските издания също се съгласиха, че поведението на Макконъл е показателно за припадък и смятат, че приписването му на „замаяност“ е напълно погрешно. „Ако дам тази лента на студент по медицина и това беше неговото обяснение, щях да го проваля“, каза Орин Девински, професор по неврология в Нюйоркския университет, пред New York Times.

Швам предупреди, че само защото някой получава припадък, това не го прави незабавно негоден за работа. „Много хора, за съжаление, гледат на неврологичните заболявания като на признак на слабост“, каза Швам. „Състезанието за Сената със сенатор Фетерман беше пример за това, когато много хора смятаха, че той не е годен да служи, защото е имал инсулт.“ Инсултът на сенатора от Пенсилвания повдигна съмнения относно способността му да върши работата си, въпреки че лекарите му многократно казваха, че е способен да поеме пълно натоварване. В крайна сметка той надделя, спечелвайки една от най-оспорваните надпревари за Сената в страната и в момента служи в Конгреса.

Що се отнася до Макконъл, не е ясно дали той получава лечение или не за смразяващите си магии. „Напълно възможно е той вече да е на лекарства и то просто се коригира и се опитва да намери онова сладко място за контролиране на припадъците си, без да нарушава когнитивните си способности“, каза Швам. сериозността на състоянието му. „Няма от какво да се крием и магическото мислене – да се надяваме, че такова заклинание просто не е налице, това е просто дехидратация и то ще изчезне – може да попречи на някои пациенти да потърсят медицинска помощ, ако имат подобни заклинания“, каза той.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР