В сряда се стигна до напрежение в Народното събрание. Имаше

...
В сряда се стигна до напрежение в Народното събрание. Имаше
Коментари Харесай

Сабрутев: Вече се усеща ефектът от мерките

В сряда се стигна до напрежение в Народното събрание. Имаше сдърпване сред депутата от „ Продължаваме Промяната” Искрен Митев и ръководителя на „ Възраждане” Костадин Костадинов.

„ Истината е, че това, което се случи през вчерашния ден, е неприемливо. Неслучайно рейтингът на Народното събрание е толкоз невисок. Най-жалкото е, че всичко това се случи пред погледа на деца, които бяха на посетители на НС”, съобщи зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание и народен представител от „ Продължаваме Промяната” Венко Сабрутев.
„ Вчера в действителност стана развълнуван спор в пленарната зала. Той стартира с тематика за сътрудници на Държавна сигурност. Колегите от „ Възраждане” излязоха с декларация за национално изменничество и какво е станало ясно. Искрен Митев сподели какво е станало ясно по отношение на господин Копейкин – купена къща с държавни средства, агитиране срещу еврото и т.н.”, сподели още той.

„ Не бих желал да разясня кой е отговорен. Чакаме с неспокойствие да излезе решението на ръководителя на парламента”, добави Сабрутев.

Той разяснява и антикризисните ограничения на държавното управление. „ Те към този момент се усещат. Държавата влага над 4 млн. лева за обезщетения за високите цени на електрическата енергия. Представете си, в случай че ги нямаше тези доста върнати пари на бизнеса по какъв начин това щеше да се отрази на крайните артикули и услуги. Те щяха да са още по-високи”, уточни депутатът.

„ Това, което имаме, е заключителен сет от ограничения. Те са утвърдени на съдружно равнище. В понеделник имаше Коалиционен лидерски съвет, на който се взе решение тези ограничения оптимално бързо да бъдат имплементирани в актуализацията на бюджета. Много от тях изискват законодателни промени”, изясни той. И добави: „ В петък следва нов Коалиционен съвет, на който би трябвало да се изчистят всички елементи, с цел да може, когато те влязат в пленарна зала и в комисиите, да не се вършат промени сред четенията, а да бъдат оптимално бързо приети”.

Според него фактически е реалност, че цените на питателните артикули у нас са нарастнали. „ В България има далавера и това не е загадка. Има браншове, които са картелирани и това също не е загадка. Трябва да има мощен регулатор, в тази ситуация – Комисията за защита на конкуренцията. Защо тя не е подхванала обикновени дейности по преодоляване на обстановката?”, запита Сабрутев.

По думите му задлъжнялостта на страната е намаляла от 33 милиарда в края на предходната година до 32 милиарда в края на април. „ Очакванията ми са растежът на стопанската система да бъде непосредствен или еднакъв на планувания в бюджета. По мемоари това беше 4,7%”, уточни депутатът от „ Продължаваме Промяната”.

„ Говорейки за разходната част прогнозите са за преизпълнение на приходната част. Имаме такова в съвсем всяко едно нейно перо. Глобалните знаци не наподобяват по никакъв начин зле. Трябва да спрем да плашим гражданите”, безапелационен беше той.

Сабрутев означи, че най-засегнати от инфлацията са хората с ниски приходи. „ Ние живеем в извънредно турбулентни времена. На 40 минути от нас има война. Тя генерира високи цени на горивата и газа, опасности от доставките на газ, както и тотално счупени вериги на доставките”, регистрира той. „ Инфлацията е реалност в цяла Европа. Ние сме в златната среда. Има страни с доста по-висока инфлация”, добави депутатът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР