В сряда се разбра, че по настояване на Германия, Европейската

...
В сряда се разбра, че по настояване на Германия, Европейската
Коментари Харесай

Хорст Зеехофер – По заповед на щуката

В сряда се разбра, че по гледище на Германия, Европейската комисия събира в неделя водачите на няколко съответни страни членки на неофициална среща на върха по въпросите на миграцията. И срещата очевидно се постанова по неотложност, откакто се привиква четири дни преди постоянното съвещание на Европейския съвет идната седмица, когато по този начин или другояче всички ще са в Брюксел.

Привиканите за раздумката са държавните ръководители на седем страни: ротационният ръководител на Европейски Съюз – България, идващият, който поема символичния рул – Австрия, и страните от фронтовата линия на бежанската рецесия по южния фланг на Европа: Гърция, Испания, Италия, Франция и Малта. И в случай че нашето и австрийското присъединяване в неофициалната среща звучи надали не протоколно, ситуацията напълно не е такова. Точно тази съответна група от седем страни ще би трябвало да оказват помощ на Ангела Меркел да откри общ език с до неотдавна най-верния си съдружен сътрудник, вътрешния министър на Германия Хорст Зеехофер.

Дългогодишен министър-председател на Бавария и водач на Християн-социалния съюз (ХСС), районната партия, сраснала се с Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел от десетилетия. Но със лично отношение към вътрешната и външната политика на Германия, представлявайки богатата югоизточна провинция, страж на имиджа за немско автомобилно качество, което страната изнася по света. И бранителят на ползите на Бавария в Берлин е точно Зеехофер. Който още предходната седмица заплаши канцлера Меркел с едностранни дейности по затваряне на границите на Германия за бежанци, в случай че тя не вземе ограничения на европейско равнище. А точно страните, които записват бежанци на влизане на тяхна територия да поемат уговорката да ги прибират назад, когато им ги връща Германия. Която продължава да е водещата дестинация за вътрешна миграция на територията на Европейски Съюз и без бежанците, които приема.
В последна сметка Зеехофер даде две седмици период на Ангела Меркел да потърси решение на казуса с ангажимента, че в случай че Европейски Съюз не е съумял с години да сътвори работеща обща политика по въпросите на миграцията, е доста малко евентуално да успее за едно съвещание на Европейския съвет. Откъдето и потребността от незабавната неофициална среща в неделя, с която стартира въведението.

Според мнозина наблюдаващи става въпрос за немски вътрешно-политически игри, в подтекста на идните през октомври избори в Бавария. На които ХСС на Зеехофер рискува да загуби безспорното си болшинство в локалния парламент, където участва на мястото на ХДС. Което е немислимо за партията, която е привикнала да господства политическия пейзаж в немската провинция. Както и в други европейски страни, в които е инженирала свои клонинги – били те и бездарни копия – през годините на разширението на Европейски Съюз на Изток и Балканите. Заради което Зеехофер се нуждае от сгъстяване на реториката, с цел да си върне изгубените в интерес на крайно-десни придвижвания като “Алтернатива за Германия ” гласоподаватели, на изборите за Бундестага преди година.

От една страна, няма подозрение, че немският вътрешен министър играе силова игра с канцлера, която в случай че докара до раздробяване на обединението и оттова до оставка на държавното управление, няма и 100 дни, откогато е на власт, може да е край освен на кариерата на Меркел, само че и на тази на Зеехофер. От друга страна, на конгреса на ХСС през декември баварският политик цитира думите на своя наставник и дълготраен водач на партията Франц Йозеф Щраус: “Бавария е нашият дом, Германия нашата татковина, Европа е нашето бъдеще ”, преди да разясни, че за “ХСС Бавария постоянно ще бъде преди всичко ”. Тоест, в политиката би трябвало да се маневрира непрестанно – хищните риби не спят!

С което се връщаме на бързо добилия нова европейска известност немски вътрешен министър. Хорст Лоренц Зеехофер е роден на 4 юли 1949 година в град Инголщат, тогавашна Западна Германия. Произхожда от работническо семейство на отдадени католици. Началното и междинното си обучение Зеехофер получава в родния си град, а по-късно след двугодишен курс по професионално образование, стартира работа в градската администрация на Инголщат като секретар. Впоследствие ще вземе и тапия за стопанска система на администрацията от бизнес академията в Мюнхен. В редиците на ХСС Хорст Зеехофер влиза през общата младежка организация, която баварската партия поддържа взаимно с ХДС през 1969 година, а от 1971 година е и пълновръстен неин член. За първи път влиза в Бундестага през 1980 година и остава там до 2008-а, когато е определен за министър председател на Бавария. Бил е министър на опазването на здравето при канцлера Хелмут Кол сред 1992 и 1998 година, ръководител на Бундестага сред 2011-2012 година и за малко настоящ президент на Германия сред оставката на Кристиан Вулф и встъпването в служба на някогашния държавен глава Йоахим Гаук.

Не е първата му свада с Меркел


Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер и канцлера Ангела Меркел се познават от много време. И двамата са назначени за първи път за федерални министри от Хелмут Кол през 1992 година и работят шест години дружно, той по въпросите на опазването на здравето и общественото обезпечаване, тя по правата на дамите, а след това и по нуклеарната сигурност. През 2004 година Меркел като водач на опозицията в Бундестага прокарва здравна промяна, съдържаща взаимни отстъпки, които принуждават Зеехофер да подаде оставката си като заместник-председател на парламентарната секта на ХДС/ХСС.

За него


Не прави взаимни отстъпки


Изглежда иронично за някогашен здравен министър, само че един от най-важните моменти в живота на Зеехофер е съществено сърдечно-съдово заболяване, известно като миокардит, което му е намерено през 2002 година (…) Често споделят, че този му конфликт с човешката тленност е убедил Зеехофер в никакъв случай да не прави взаимни отстъпки с главните си политически правила. Като министър на опазването на здравето при Хелмут Кол да вземем за пример, разпусна цялото си министерство след скандал със инфектирана с ХИВ кръв.

Джеферсън Чейс, публицист


Един и същи тип сме


С Хорст Зеехофер (б.р. – през 2016 г.) сме от един и същи тип, тъй като и аз имам вяра, че и Бавария и Унгария пазят културата на спазването на подписани съглашения. (…) Историята е научила унгарците, че даже да е допустимо да достигнеш до Берлин по къс път – в частност по въздуха – умният маджарин постоянно пътува до Берлин през Мюнхен.

Виктор Орбан, министър председател на Унгария, по време на публична аудиенция на Зеехофер като министър председател на Бавария през 2016 година


Създаде си неповторима роля


Хорст Зеехофер си е основал неповторима роля в немската политика – да е бодил в петата на Ангела Меркел. Като водач на ХСС беше постоянен и звучен критик на канцлера изключително по политиката за даване на леговище. Сега може да е член на кабинета, само че господин Зеехофер постоянно е подготвен за пряк конфликт с канцлера, изключително с изявления, че ислямът няма място в Германия.

Джени Хил, публицист
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР