В сряда САЩ наложиха за първи път санкции на български

...
Коментари Харесай

Защо санкциите по закона "Магнитски" са с ефекта на "гражданска смърт"

В сряда Съединени американски щати постановиха за първи път наказания на български жители по световния американски закон " Магнитски ". Той беше признат през декември 2017 година като противопоставяне на злоупотребата с човешки права и на корупцията, чието разгръщане заплашва стабилността на интернационалната политически и стопански системи.

Ето някои значими въпроси и отговори за резултата и обсега на глобите, наложени по световния закон " Магнитски " на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, някогашния хазартен необут Васил Божков, укриващ се понастоящем в Дубай, и Илко Желязков, прочут в енергетиката като " лейтенанта на Пеевски ", прокарващ ползите му в бранша.
Кого визира световния закон " Магнитски "?
Законът разрешава на Съединени американски щати да постанова наказания на политици, държавни чиновници и подпомагащи ги лица, които нарушават човешките права или са забъркани в огромна корупция в целия свят. Под неговото деяние попада и преследването на правозащитници, както и на хора, разкриващи корупция. Законът може да бъде прилаган за лица, които материално, финансово или софтуерно са подкрепили държавни чиновници, забъркани в тежка корупция, както и за такива, които са работили като сътрудници на задгранично лице при осъществяването на съответните закононарушения и нарушавания.
Кой издава решението за глобите по " Магнитски "
Санкциите по закона " Магнитски " се издават от отдела за надзор над задгранични активи (OFAC) към финансовото министерство на Съединени американски щати, подписват се в действие от президента на Съединени американски щати и се ползват от три министерства - на външните работи, на финансите и на правораздаването. Те засягат освен правото на глобените да влизат на територията на Съединени американски щати, само че и техните имуществени ползи. Това прави мярката изключително тежка.

Санкциите се ползват въз основата на информация, предоставена от институциите на други страни и неправителствени организации, които наблюдават нарушаването на човешките права. Тя обаче може да пристигна и от комисии на американския Конгрес или други проверяващи органи в Съединени американски щати. " Процесът, по който се взимат тези решения не предстои на правосъден надзор и страните по него не се употребяват със защитните механизми на конституцията и федералните процесуални закони. Решенията могат да се базират върху по-широк кръг от доказателства от тези, които другояче биха били възможни в правосъдно произвеждане. Стандартите на работата на Държавният департамент и на Министерството на финансите са доста високи и са контролирани с детайлни вътрешни административни правилници. Решенията не се взимат въз основата на спекулативна или непроверена информация. Както демонстрира и обзор на листата със глобени лица в исторически проект, нормално ограничения се постановат единствено в явни и безсъмнени случаи, " изясни пред " Капитал " принципалът на Нюйоркската адвокатска фирма за интернационален арбитраж и учител по интернационален арбитраж в Ню Йорк Първан П. Първанов.
Какво ги прави толкоз тежки?
Законът дава опция да бъде неразрешено на глобените лица да влизат в Съединени американски щати или съществуващата им виза да бъде прекъсната, както и да бъдат иззети или замразени всички техни активи и транзакции в страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР