В сряда Съединените щати отхвърлиха подновените руски обвинения, че Вашингтон

...
В сряда Съединените щати отхвърлиха подновените руски обвинения, че Вашингтон
Коментари Харесай

САЩ отхвърлиха руските твърдения за лаборатории за биологично оръжие в Украйна

В сряда Съединените щати отхвърлиха възобновените съветски обвинявания, че Вашингтон разполага с лаборатории за биологично оръжие в Украйна, като нарекоха изказванията "смехотворни " и допуснаха, че Москва може би приготвя почвата за потребление на химическо или биологично оръжие, съобщи Ройтерс.

Късно във вторник Русия повтори обвиняването си от няколко години, че Съединени американски щати работят с украински лаборатории за създаване на биологични оръжия. Подобни изказвания в съветските медии зачестиха в навечерието на военните дейности на Москва в Украйна и бяха направени още в сряда от представителя на външното министерство Мария Захарова.

"Руските обвинявания са неуместни, смешни и, по думите на моя ирландски католически дядо, са куп нелепости. Няма нищо общо с това. Това е класическа съветска агитация ", съобщи представителят на Пентагона Джон Кърби в сряда.

В изказване, оповестено също в сряда, представителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи, че Русия "измисля подправени претексти, с цел да оправдае ужасните си дейности в Украйна "

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, базирайки се на "неверните изказвания " на Русия, написа в Twitter: "Русия е тази, която има дълъг и добре документиран опит в потреблението на химически оръжия, в това число в опити за убийства и отравяне на политически врагове на Путин като Алексей Навални. "

Руското посолство във Вашингтон не отговори незабавно на изказванията на Съединени американски щати в сряда. Русия отхвърля да е направила нахлуване против Навални.

В сряда Захарова съобщи, че Русия разполага с документи, съгласно които украинското министерство на опазването на здравето е наредило унищожаването на проби от чума, холера, антракс и други патогени преди 24 февруари, когато съветските сили навлязоха в Украйна.

Захарова съобщи, че документите, открити от съветските сили в Украйна, демонстрират "спешен опит за изтриване на доказателства за военни биологични стратегии " , финансирани от Пентагона. Тя не даде повече информация за документите.

Ройтерс не можа да удостовери информацията й по самостоятелен метод.

Говорител на украинския президент съобщи: "Украйна изрично отхвърля сходни изказвания. "

Подобно на доста други страни, в Украйна има лаборатории за публично здраве, които изследват по какъв начин да се понижат заканите от рискови заболявания, засягащи както животните, по този начин и хората. Лабораториите му са получили поддръжка от Съединените щати, Европейския съюз и Световната здравна организация.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР