В сряда съдиите на ООН осъдиха двама бивши служители на

...
В сряда съдиите на ООН осъдиха двама бивши служители на
Коментари Харесай

Шефове на службите на Милошевич ще лежат доживот в затвора

В сряда съдиите на Организация на обединените нации осъдиха двама някогашни чиновници на сръбските спецслужби, които са работили за някогашния югославски президент, на 15 години затвор. Това усили на процедура доживот първичните им присъди по последното дело пред Трибунала в Хага, датиращо от войните в Югославия.

Апелативните съдии постановиха, че Йовица Станишич, някогашен началник на службата за държавна сигурност на Сърбия, и неговият зависещ Франко " Френки " Симатович са виновни за закононарушенията в няколко елементи на Босна и Хърватия заради ролята им в подкрепяне финансирането и образованието на сръбските четнически отряди през 90-те години в Югославия,

72-годишният Станишич участва в съда, а 73-годишният Симатович наблюдава случая посредством видеовръзка от близкия център за задържане на Организация на обединените нации, разказа " Ройтерс ".

Двамата ръководители " са споделяли желанието да продължат общия незаконен проект за принудително и трайно унищожаване на болшинството несърби от огромни региони на Хърватия и Босна ", сподели в решението председателстващият арбитър Грациела Гати Сантана.

Станишич и Симатович бяха в началото наказани през 2021 година по по-ограничен лист обвинявания в подкрепяне и съучастничество в закононарушения в един босненски град. Но прокурорите апелираха, с цел да се включат повече общини.

Двамата отхвърлиха всички обвинявания против тях и твърдяха, че не са имали действително въздействие върху сръбските милиции, които се сражаваха в Босна.

Сега те не разполагат с правни средства за обжалване на решението от сряда. Това е първият път, когато сръбски държавни чиновници са получили дефинитивна присъда за закононарушения, осъществени в прилежаща Босна по време на войната от 1992-95 година

" Това е единственото решение, което имаме за длъжностни лица от Белград, наказани като част от взаимно незаконно начинание ", което е направило закононарушения в Босна, сподели пред кореспонденти прокурорът на Организация на обединените нации Серж Брамерц, имайки поради по-строгите присъди.

Прокурорите твърдяха, че мъжете са били директна връзка сред държавното управление на Милошевич в Сърбия и закононарушенията, осъществени по време на войните в Босна и Хърватия, довели до гибелта на повече от 100 хиляди души и прогонването на един милион души. Милошевич умря в килията си през 2006 година, до момента в който беше съден за геноцид, закононарушения против човечеството и военни закононарушения в трибунала в Хага.

Босненските организации на жертвите приветстваха решението, като споделиха, че то може да въодушеви други да търсят правдивост. " Това също е обръщение за майките в Украйна, за майките в Сирия да се борят за правдивост и ще има резултати ", сподели Мунира Субашич, президент на асоциацията на майките в Сребреница, пред кореспонденти пред съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР