В сряда румънският фондов пазар се срива с рекордните около

...
В сряда румънският фондов пазар се срива с рекордните около
Коментари Харесай

Срив на румънския фондов пазар с 11% след шокиращ правителствен план за банков данък

В сряда румънският фондов пазар се срутва с рекордните към 11%, откакто държавното управление на страната разгласи шокиращи проекти за данъчно облагане на банковите активи и за ограничение на цените на природния газ, оповестява Ройтерс.

Този държавен ход унищожи единствено в границите на една единствена сесия на търговия борсата в Букурещ, която до през днешния ден беше една от най-добре представящите се в Европа, като в това време провокира съществени неприятности и за австрийските банки Erste и Raiffeisen, опериращи в Румъния, чиито акции също се сринаха много съществено.

Началото на срутва беше даден късно нощес, когато румънският финансов министър разгласи, че ще бъде въведен " налог върху алчността ", който ще ограничи лихвените проценти по заемите до 1,5 на 100.

Румънското държавно управление също по този начин има проекти да ограничи цените на природния газ чрез въвеждането на висок налог върху оборота на енергийните и телекомуникационните компании, както и да разреши на румънците да се изтеглят от наложителните частни пенсионни фондове, в които те влагаха средства през последните пет години.

Тези шокиращи държавни проекти доведоха до срив в сряда на главния показател на борсата в Букурещ BETI с близо 11% и до трагични намаления на банковите акции. Така да вземем за пример акциите на водещ заемодател като Banca Transylvania се обезцениха с цели 18%, а на поделението на френската Societe Generale - BRD Group - с над 16 на 100.

Румънския президент Клаус Йоханис и вложителите насочиха гневни рецензии, заявявайки, че ограниченията ще ударят потребителите и банките и приканиха държавното управление да отхвърли тези проекти. " Тази лавина от фискални ограничения е неприемлива и признак за разлом сред държавното управление и икономическите сътрудници ", обявиха от Коалицията за развиване на Румъния, която сплотява най-големите инвеститорски асоциации в страната. Американската комерсиална камара пък ги назова " безотговорни и безразсъдни " и съобщи, че тези държавни проекти ще " хвърлят пазара в цялостен безпорядък ".

Спадът с близо 11% на фондовия показател BETI съвсем съответствува по мярка с рекордния в историята на румънската борса еднодневен срив от 12% през януари 2009-а година и прави така и така мрачната картина на централноевропейските пазари през актуалната година даже още по-лоша предвид на обстоятелството, че борсата в Букурещ беше една от дребното с забележими облаги, само че единствено до през вчерашния ден.

От американската банка Morgan Stаnley обявиха, че въвеждането на банков налог допуска понижаване на общата облага на румънските кредитори с повече от 50%.

Поради това не е изненадващо, че акциите на австрийската Erste Bank, която получава 8,4% от приходите си чрез най-голямата румънска банка Banca Comerciala Romana, се срутват през днешния ден на борсата във Виена със 7,5%, а акциите на Raiffeisen Bank, на която 6 % от активите са в Румъния, се намаляват в сряда с над 4 на 100.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР