В сряда приключи 21-дневна международна експедиция на научно-изследователския кораб „Академик“

...
В сряда приключи 21-дневна международна експедиция на научно-изследователския кораб „Академик“
Коментари Харесай

Български кораб изследва биооптичните параметри на Черно море

В сряда завърши 21-дневна интернационална експедиция на научно-изследователския транспортен съд „ Академик “ за проучване на биооптичните параметри на Черно море. Експедицията е финансирана от Европейската Космическа Агенция в границите на Плана на европейските коопериращи страни за България по план „ Изследване на биооптичните характерности на Черно море за задачите на сателитните наблюдения и по контракт със Съвместния проучвателен център към Европейска комисия в Испра. Ръководител на експедицията беше инж. Виолета Слабакова от Института по океанология – Българска академия на науките, а в екипа участваха учени от България, Италия, Румъния, Германия и Украйна.

Теренните проучвания бяха осъществени на 124 станции в българската и румънската акватория на Черно море. Паралелно с in situ измерванията на оптичните характерности на морската вода (разсейване, затихване, усвояване и интензитет на падащата и назад разсеяна слънчева светлина в друг спектрален диапазон) и централизация на оптично дейните субстанции (хлорофил, суспендирано вещество, органика) в горния лекомислен пласт (0-30 м) са събрани и проби за морфологичен и генетичен разбор на таксономичния състав на фитопланктонното съобщество, хлорофил а и установяване на фикотоксини. Резултатите ще бъдат употребявани за валидиране на първичните артикули от Ocean and Land Colour Instrument (OLCI https://sentinel.esa.int/web/sentinel/missions/sentinel-3/) конфигуриран на спътника SENTINEL-3A на програмата Коперник на Европейската комисия, както и за адаптиране на районния логаритъм за оценка на оптично дейните субстанции въз основата на отдалечено получената информация.

Експедицията се посвещава на 150-ата годишнина на Българската академия на науките и на 35 години научно-изследователски транспортен съд „ Академик “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР