В сряда пратеникът на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар

...
В сряда пратеникът на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар
Коментари Харесай

САЩ настояват за незабавно нормализиране на ситуацията в Косово

В сряда пратеникът на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар прикани за деескалация на напрежението в Северно Косово след случаите с етнически сърби, при които бяха ранени 30 миротворци от НАТО и 50 цивилни.

 
Трябва неотложно да възстановяваме обстановката, което значи, че се надяваме кметовете да не се пробват да употребяват тези здания, косовската полиция да бъде изтеглена от покрайнините на постройките, само че също по този начин желаеме да сме сигурни, че протестиращите също ще изоставен региона. Освен това, в случай че има нови избори, а ние се надяваме, че ще има нови избори, желаеме сърбите да вземат участие без предварителни условия, а президентът Вучич съобщи, че ще употребява въздействието си, с цел да се опита да накара сърбите да се върнат на изборите.
Габриел Ескобар, делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани

Габриел Ескобар приказва в посолството на Съединени американски щати в Белград след среща със сръбския президент Александър Вучич и пратеника на Европейски Съюз Мирослав Лайчак. По-рано във вторник той организира диалози и с косовския президент Вьоса Османи.

 
Мисля, че Русия има изгода от разделянето в Европа. Мисля, че Русия не е заинтригувана от разширението на Европейския съюз. Русия употребява рецесията в района като мотив за това, че Западът се проваля. Това, което се случва сега в Косово е дълготраен, неуреден проблем сред разнообразни етнически групи. Той съществуваше и преди актуалната рецесия в Украйна, само че войната прави по-наложително да успеем да го решим. Но той не е подбуден напълно от Русия.
Габриел Ескобар, делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани

При яростните конфликти с етнически сърби преди седмица бяха ранени 30 интернационалните бойци на KFOR и повече от 50 стачкуващи. Сърбия и нейната някогашна провинция Косово са в несъгласие от десетилетия, като Белград отхвърля да признае декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР