В сряда Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)

...
В сряда Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)
Коментари Харесай

Иво Прокопиев: Суверенът на държавата е сменен от трима души, които решават кое е законно и кой да бъде ударен

В сряда Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) е взела решение да стартира процедура против издателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев. Искът към този момент импортиран в Софийски градски съд, само че претенциите на комисията са секретни.

Знаех какво ще последва и съм взел всички ограничения " Икономедиа " да не бъде застрашена, декларира Иво Прокопиев в изявление пред Телевизия Би Ай Ти във връзка решението на КОНПИ. " Дневник " разгласява елементи от изявлението .

Какво се знае за решението на КОНПИ: Комисията работи по неразбираема и неодитирана методика

Нямам друга информация с изключение на тази, че комисията е взела решение за начало на процедура (по лишаване - бел. ред.). Един от членовете е посочил темперамент и е подписал с изключително мнение, което демонстрира, че не е имало единогласие. Другите четирима души са направили жестоко нарушаване и корист със закона. Защото системата от наказателни ограничения няма по какъв начин да бъде приложена в съответния проблем, споделя Иво Прокопиев.

Той разяснява, че КОНПИ работи по необявена, извънредно неразбираема методика за това по какъв начин се открива противоречие или сходство сред приходи и имущество. Тази методика не е одитирана от външен самостоятелен орган и това не е инцидентно - задачата е да може да има тотална корист с правата, които комиисята има по закон. За разлика от Румъния, където съответната институция е одитирана от две външни одиторски компании.

Декларираните приходи за проверявания интервал са 10 пъти повече от добитото имущество, по тази причина КОНПИ сменя линията и се връща обратно към " Каолин "

Членовете на КОНПИ са си вменили правото да гледат тавана и да споделят има или няма противоречие. В нашия случай бяха тръгнали по напълно друга сюжетна линия: да кажат че избран парцел коства прекомерно скъпо и затова има противоречие с приходите, изяснява Прокопиев. - Ние обаче си направихме вътрешна проверка и я изпратихме непринудено на КОНПИ. От тази проверка се вижда напълно ясно, само че те са пренебрегнали това, че за десетгодишния интервал в който законът им дава правото да ревизират, приходите, които сме заявили, са 10 пъти повече от добитите активи. Не малко повече, не доста повече, а тъкмо 10 пъти.

Тази е повода КОНПИ да смени линията и да върне 15- 20 години обратно и да стигне до приватизацията на " Каолин ". Може да има подозрения за доста приватизации, само че не и за договорката за " Каолин ". Още преди време Никола Филчев като основен прокурор е направил всичко допустимо тя да бъде " изровена с хастара " и най-после Върховен касационен съд е поставил " точка " като дефинира договорката за законна.

А по какъв начин КОНПИ си разрешава да се занимава със договорка, която от дълго време е тествана? Както прокуратурата си разрешава да повдига обвиняване за мое изявление на съвещание на Тристранния съвет, дава отговор Прокопиев.

Целта е да уплашат всички останали: в случай че не ни се подчинявате, вижте какво става с Прокопиев

Целта е освен да бъда осъден аз и да смачкат медиите. В моя случай те с един патрон отстрелват два заека. Първо: пробват да подтиснат една от значимите медийни групи, която изключително в сферата, която ги интересува - приватизация и правосъдна рефорвма, е с доста добра и потвърдена известност. Включително с разследванияата по КТБ в това и в другите ръководства. Но освен това. Аз не си деля идентичността по линията да съм бизнесмен и издател. С офанзивата против мене желаят да кажат на останалите бизнесмени: както можем него да смачкаме, по този начин можем и всеки от вас. В тази страна няма правила, разпоредбите ги дефинираме ние, трима души. Ако не ни се подчинявате, следва опасност и принуда, каквато претърпява сега Иво Прокопиев и неговите компании.

Медиите и правосъдната система са последните загради пред тиранията
Това е единствено началото. Неслучайно почват от " Икономедиа ", тъй като когато законовите благоприятни условия са изчерпани, медиите и правосъдната система, съответно съдът, са последните две загради пред тоталния произвол и робия.

Неслучайно нападат тези две неща: правото да бъдеш осведомен и правото на свободна самодейност. Не може да има народна власт и развита стопанска система в страна, където няма свободна самодейност и не е предпазено правото на благосъстоятелност. Това е тежкото дълготрайно проваляне, то ще породи съмнение в България като сътрудник. Последиците не са за една, четири, пет компании. В България приватизираните компании са хиляди, те създават половината от брутния вътрешен артикул. По-голямата част във финансовия бранш, друга част в енергетиката, тежката промишленост, фармацията, огромна част от леката преработвателна промишленост, услугите, някои от телекомите... Това не е смешка работа. На всички тези вложители им се споделя: Вия нямате права! Утре ви пращаме КОНПИ и ви запорираме.

Очаквам последващи погроми, не по-малко брутални

Не желая да бъда неприятен вестоносец, само че това което чакам в идващите седмици...неща не по-малко скандални и не по-малко брутални.

Свободните медии в режим на тирания са като плуване в сярна киселина

Защо няма опозиция от самите евентуални жертви, за какво си мълчи бизнесът?

На този въпрос Прокопиев дава отговор, че бизнесът го е боязън и това е обикновено - откакто демократичните механизми за надзор не работят, кой да го отбрани... Свободните медии са измежду най-важните институции във всяко общество, само че те не могат да съществуват в робия. Свободните медии в режим на тирания са като плуване в сярна киселина.
Произволът става с гласното или мълчешком единодушие на премиера Борисов

Кой стои зад диктатурата? Тук е мястото да кажа, че в развоя на целия този проблем съм държал в течение премиера Борисов и от самото начало той не се намеси. Не бих споделил че той е основателят, само че цялото това безсрамие стана с неговото гласно или мълчешком единодушие, споделя Прокопиев в изявлението. Въпросът за какво е към него. Но това ми разрешава към този момент да показвам ясно триумвирата. Тоест на моменти до момента той успяваше в едното полувреме да се показва в тима на положителните, в другото полувреме да е измежду неприятните. Но в последните дни той трайно е в тима на неприятните.

Упойката на пропагандата: да показва зложелател и да внушава боязън

На внушенията на пропагандата, че " Икономедиа " и самият издател е другата страна на монетата и че сред него и Пеевски няма особена разлика, тъй като воювали за територии, Прокопиев дава отговор:

Толкова елементарно хората не могат да бъдат заблудени. В България има огромно проевропейско болшинство, което за жалост няма нужното политическо посланичество. Това което няколко държавни управления в последните години съумяха доста сполучливо да създадат, е да реализират упойката на пропагандата. На две основни неща се опира тя: да има зложелател и боязън. Ние сме враговете, с цел да не се постанова да се обосновават.

Абсурдна е тезата на основния прокурор, че не разяснява изказвания на обвинени, щом той упреква

Това, което основният прокурор споделя - че не разяснява изказвания на обвинени и принадлежащите им медии, е неуместно, тъй като той е, който упреква. Тоест - не одобрявам някого, упреквам го и спирам да разясня всичко което споделя.. Много комфортно. А като видите кой не е упрекнат и кой е упрекнат? Всички които са самостоятелен издатели отвън групата на Пеевски и ГЕРБ, което към този момент явно е едно и също, са упрекнати от господин Цацаров.

Какво се случва в дясното пространство и за обвиняванията в политическо инженерство

Това което се случи, то се случи на изборите. И огромна част от събитията, които претърпяваме, са резултат от този - можем да го кажем - величествен неуспех на дясното пространство, което не съумя да се сплоти. Всеки си избира ролята, с която да взе участие. Аз като някакъв деятел на гражданското общество и бизнеса участвах в някакви бегли опити за консолидация на това пространство. И мога да кажа, че тия опити за жалост катастрофираха.

За опозицията в Народното събрание

На репликата на водещата изявлението Люба Кулезич дали неналичието на реакция от опозицията в Народното събрание значи, че сме подготвени за робия и тирания, Прокопиев споделя: Българска социалистическа партия проявава инстинкт за равноправност. Но имат дълъг път да извървят на вътрешна консолидация. Защото не мисля, че там госпожа Нинова разполага с нужната степен на независимост да дефинира курса на партията.

За изключителното законодателство и публичната сензитивност

Не мисля че обществото е изгубило сетива за това. Начинът, по който се одобряват изключителните закони, в безспорен прорез със здрав разсъдък и правни правила, в несъгласие с Конституцията и базови човешки права, няма метод да не породят социална сензитивност. Капката, която ще прелее чашата, са тези ретроактивни ограничения за приватизацията. Защото това визира гръбнака на обществото. Хората би трябвало да схванат, че не прокуратурата, не Пеевски, не даже Министерският съвет основават работните места в стопанската система. Те протягат ръка на най-важния дирек на една стопанска система и общество. Уведомени са всички външни основни сътрудници, само че спасяването на правовия ред си е наше дело

Получаваме поддръжка от външни сътрудници. Но имайте поради, че техните благоприятни условия, а и на който и да е, да повлияе извън, са доста лимитирани. Спасяването на давещите се е наш вътрешен проблем. Единственият ни съдружник даже не е толкоз и Брюксел, тъй като виждате какви отчети в напълно политическа стилистика започнаха да се създават. Единственият ни съдружник са европейските жители, другите като нас, които си желаят свободата, желаят си гражданските права, и правото на свободна самодейност. Те са нашият съдружник.

Да запорират " Алфа финанс " без " Икономедиа " е козметичен ход вследствие на нашето обществено разкриване

Това е единствено козметичен ход - вследствие на вълната, която предизвикахме с общественото ни изказване. Като ми попречат на бизнеса, пречат и на активността на " Икономедиа ", те не могат да бъдат разграничени.

Но " Икономедиа " не е застрашена по никакъв метод, това е безусловно изрично. Знам от дълго време какво идва и са взети всички ограничения. Голямото преструктуриране, което направих с бизнеса на " Алфа финанс ", продавайки всичко което имаше алъш-вериш с страната и държавното управление - като концесии, лицензи и така нататък, беше тъкмо поради това: да понижим допирните точки и опциите да бъдем атакувани от страната.

За колкото би трябвало - човек самичък взема решение кое му е най-важното. Така Иво Прокопиев дава отговор на въпроса за какъв брой дълга борба се е приготвил.
И обобщава: Суверенът на страната е сменен и решението е политическо - смяна на модела

Суверенът на страната е заменен, споделя Иво Прокопиев в умозаключение. Тя не е страната на българските жители. Тя е страната на трима души, които вземат решение кое е законно, кой е прав и кой да бъде ударен .
Решението на всички проблеми, които коментирахме, е едно и то е политическо: би трябвало да има мощна достоверна съпротива на този модел и той да бъде изменен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР