В сряда Китай е осъществил първите големи по размер покупки

...
В сряда Китай е осъществил първите големи по размер покупки
Коментари Харесай

Китай е закупил над 1,5 млн. тона соя от САЩ

В сряда Китай е осъществил първите огромни по мярка покупки на американка соя, откогато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и неговият китайски сътрудник Си Цзинпин сложиха началото на 90-дневно помирение в комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин.

Ден по-рано Тръмп съобщи в изявление пред Ройтерс, че китайците към този момент купуват " големи размери " американска соя и че в скоро ще понижат митата за колите, създадени в Съединени американски щати.

Закупуването от Китай на над 1,5 млн. тона американска соя е най-конкретното доказателство за това, че Пекин фактически се придържа към обещанията, дадени по време на срещата на двамата водачи на 1-ви декември в Буенос Айрес, Аржентина.

Трябва да се има поради, че новината ще даде известно облекчение на американските фермери, които изпитват проблеми да намерят купувачи за своята годишна продукция. Соевите зърна са единственият най-ценен американски артикул за експорт на селскостопански артикули, като през 2017-а година Китай изкупи 60% от този експорт на стойност 12,25 милиарда $. В следствие обаче Пекин вкара през юли доста високи мита върху вноса на американска соя в отговор на митата, въведени от Вашингтон за вноса на редица китайски артикули, което докара до срив на цената на соята към десетилетни дъна.

Решението на Китай да възобнови покупките на американска соя е следващ знак за напредък в стартиралите при започване на тази седмица последни търговски договаряния сред двете водещи международни стопански системи.

Друг симптом на отстъпки по отношение на Съединените щати е новината, че Китай обмисля промени в досегашната си индустриална тактика " Made in China 2025 ", която имаше за цел китайските компании да преобладават в редица браншове като изкуствения разсъдък и роботиката. Самите промени ще оказват помощ за повишение на достъпа на задгранични компании до китайския пазар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР