В сряда и четвъртък улици в София ще бъдат блокирани

...
В сряда и четвъртък улици в София ще бъдат блокирани
Коментари Харесай

Два дни блокирани улици в София – вижте кои и къде

В сряда и четвъртък улици в София ще бъдат блокирани поради срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани. За събитията, свързани с българското председателство на съвета на Европейски Съюз на 16 и 17 май в столицата идват водачите на страни от цяла Европа. Срещата е на високо равнище и постанова ограничавания в придвижването и паркирането. Зам.-кметът на София Евгени Крусев моли през днешния ден хората да не се движат с колите си.
 02-1-5  02-1-4  02-1-3  02-1-2  02-1-1
Организацията за придвижването стартира още през вчерашния ден към хотел „ Маринела ”. Там беше въведена възбрана за паркиране и престой по бул. „ Джеймс Баучер ”, ул. „ Червена Стена ” и ул. „ Петър Станчев ”. Ограничението ще важи до 20.00 ч. на 17 май.

От 8.00 до 20.00 ч. през днешния ден се не разрешават престоят и паркирането е по Околовръстния път сред бул. „ България ” и Националния исторически музей. Мярката се постанова е поради срещите, които ще се проведат в резиденция „ Бояна ”.

Без престой и паркиране и към „ София Тех парк ”. Ограничението ще е в действие от 8.00 до 23.00 ч. през днешния ден по ул. „ Йордан Венедиков ”, локалното на бул. „ Цариградско шосе ”, както и входа на „ София Тех парк ” откъм зала „ Арена Армеец ”.

По думите на Крусев, това, което ще засегне оптимално доста хора, са възбраните за престой и паркиране в центъра на града и рестриктивните мерки за напредване по бул. „ Витоша ”. От 8.00 ч. на 16 май до 20.00 ч. на 17 май местата към хотел „ Балкан ”, ще бъдат лимитирани. Ще бъде неразрешен престоят и паркирането по улица „ Аксаков ”, ул. „ Ген. Гурко ”, към хотел „ Хилтън ”.

От 08.00 ч. до края мероприятието на 17 май затварят за придвижване бул. „ Витоша ” в правата сред бул. „ Патриарх Евтимий ” и бул. „ Пенчо Славейков ”. Ще минава единствено градския превоз.

Ще има забрани за престоя и паркирането и към храм-паметника „ Св. Александър Невски ”. На ул. „ Оборище ”, бул. „ Васил Левски ”; ул. „ Шипка ”; ул. „ Кракра ” и към паметника на Цар Освободител.
Протести на превозвачите пък ще затруднят придвижването по бул. „ Цариградско шосе ” в четвъртък до 17 ч. Между 4-ти и 7-ми км. в дясната лента ще бъдат паркирани ТИР-ове по този начин, че да не пречат на градския превоз. Очакват се съществени тапи в региона. От 4-ти км до разклона за „ Алея Яворов ” десните ленти ще бъдат паркирани междуградски рейсове. Центърът за градска подвижност има проект за наваксване на закъснения на колите от градския превоз. От 13.00 до 17.00 ч. ще бъде извършено протестно шествие със събирателен пункт пл. “Македония”.

Целият запас на „ Столична дирекция ”, дирекция „ Жандармерия ” и „ Главна дирекция ” ще бъде зает около събитията на 16 и 17 май, сподели шефът на „ Охранителна полиция ” в Столична дирекция на вътрешните работи комисар Борислав Муеров. Охраната по застраховане на трасетата, както и в хотелите, където ще бъдат делегациите, ще е денонощна като периметъра не е толкоз огромен и няма да затрудни напредването на жители. В хотелите няма да бъдат допускани външни лица.

ЕНП и ПЕС
заседават през днешния ден


Очаквано, преди срещата на върха в четвъртък, двете най-големи европейски политически фамилии в Европейски Съюз ще проведат поотделно своите съвещания. Лидерите на ЕНП и на ПЕС – Жозеф Дол и Сергей Станишев събират водачите надлежно в резиденция „ Бояна “ и в Квадрат 500. Форумът на ЕНП стартира следобед в „ Бояна “ и той ще бъде домакинстван от Дол и българският министър председател Бойко Борисов. На срещата на ЕНП ще вземат участие още ръководителят на Екологичен потенциал Антонио Таяни и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, като и доста от десните министър председатели. По същото време в Квадрат 500 Станишев ще посрещне левите водачи.

Борисов и Туск са домакини на конгрес в НДК
Проекти за 30 милиарда евро представяме на срещата на върха


За първи през днешния ден и на следващия ден София става център на Европа. Среща на върха събира водачите на 28-те страни членки на E с водачите на шестте страни от Западни Балкани и шефовете на най-големите финансови институции. Очаква се форумът да даде дълготрайна вероятност за развиването освен на района, само че и на Европа.

Домакини на събитието са министър председателят Бойко Борисов и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. За срещата дойде и шефът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

На 17 май в НДК главен акцент на срещата на върха ще е европейската вероятност за Западните Балкани. Тя ще бъде начертана в така наречен декларация „ София “, която водачите ще подпишат. Към нея ще бъде прикован анекс с съответните инфраструктурни планове, които са на стойност 30 милиарда евро. Реализацията им следва в идващите 10-15 години. В срещата на върха ще вземат участие и Световна банка, Европейска капиталова банка, Европейска банка за възобновяване и развиване и Регионалния съвет за съдействие.

Проектите ще се построяват посредством хибридно финансиране – от европейски и интернационалните финансови институции, съчетано с държавно съфинансиране и благодарение на частния капитал.
Проектите визират: автомагистралите София – Скопие; Атина – Солун – Скопие – Белград – Централна Европа; Солун – София – Видин – Централна Европа; скоростни жп линии София – Скопие и София – Белград, транспортен кулоар Бургас – Дурас, както и газовата връзка сред България и Сърбия, за която ще се подпише меморандум.
В София идват транспортните и районните министри, отговарящи за европейските коридори, които ще подпишат първите меморандуми за осъществяването на тези планове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР