В сряда, Google обяви създаването на нов борд, който да

...
В сряда, Google обяви създаването на нов борд, който да
Коментари Харесай

Google създава борд за контрол над употребата на AI

В сряда, Гугъл разгласи основаването на нов ръб, който да помогне за следенето на методите за потребление на изкуствения разсъдък на компанията, и опциите те да нарушават етичните правила, залегнали в концеоцията на организацията. Групата беше показана от Кент Уокър, старши вицепрезидент на Гугъл по световните въпроси, и включва необятен кръг специалисти, в това число такива от сферата на математика, компютърните науки, инженерството, философията, обществената политика, логиката на психиката и даже външната политика.

Групата ще се назовава Advanced Technology External Advisory Council и наподобява, че Гугъл желае тя да се възприема като един тип самостоятелен наблюдаващ, който следи по какъв начин се употребява изкуственият разсъдък в действителния свят, с акцент върху неговата роля в лицевото различаване и смекчаването на изначално вградените при машинното образование пристрастия. „ Тази група ще прегледа някои от най-сложните провокации за Гугъл, които пораждат по отношение на нашите “Принципи на AI” (набор от етични правила, които компанията одобри през 2017 г.)”, изяснява Уокър.



Що се отнася до членовете на новия ръб, анализаторите споделят, че те не са изключително разпознаваеми отвън университетските среди. Въпреки това, рекомендациите на участниците в борда наподобяват от най-високо равнище, защото обгръщат хора от президентската администрация и първокласни висши образователни заведения като Оксфордския университет, Университета за просвета и технологии в Хонг Конг и Университета в Бъркли.

Миналата година Гугъл се озова в центъра на спор за присъединяване си в стратегия за разработка на безпилотни самолети за Министерството на защитата на Съединени американски щати, наречена Project Maven. След вълна от отрицателни реакции от страна на чиновници и редица рецензии, свързани с допустима приложимост на изкуствения разсъдък за лишаване на човешки животи, Гугъл реши да приключи присъединяване си в плана след приключването на контракта. Също по този начин, компанията сформира нов набор от правила и насоки, които изпълнителният шеф Сундар Пичай назова „ Принципите за AI на Гугъл “. Те гласят, че компанията няма да работи върху артикули или технологии, които могат да нарушават „ интернационално признати правила “ или „ общоприети правила на интернационалното право и правата на индивида “.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР