В сряда германските депутати блокираха разследването срещу канцлера Олаф Шолц

...
В сряда германските депутати блокираха разследването срещу канцлера Олаф Шолц
Коментари Харесай

Бундестагът блокира разследване за данъчни измами срещу Шолц

В сряда немските депутати блокираха следствието против канцлера Олаф Шолц по отношение на възможното му присъединяване като кмет на Хамбург в спекулация с данъчни измами, която е коствала на държавното управление милиони евро, съобщи Агенция Франс Прес.

Проучването, за което упорстваха депутати от консервативните опозиционни ХДС и ХСС, щеше да изследва дали политически фигури са помогнали на частната банка М.М. Варбург да избегне връщането на погрешно поискани данъчни отстъпки в Хамбург.

Депутатите от съдружните партии, в това число социалдемократите на Шолц, Зелените и подкрепящата бизнеса ФДП, утвърдиха предложение, с което отхвърлиха проектите.

ХДС и ХСС обявиха, че правата им на парламентарна съпротива не са били спазени, и алармираха, че ще апелират този ход пред немския парламентарен съд.

Шолц, който беше кмет на Хамбург от 2011 година до 2018 година, неведнъж беше заставен да отхвърли изказванията, че е взел участие в решението за освобождение на банката от отговорност.

Канцлерът към този момент е изправен пред сходно парламентарно следствие в Хамбург, една от 16-те федерални провинции на Германия.

Комисията в Хамбург проверява за какво през 2016 година локалните финансови управляващи са се отказали от предложение да изискат назад 47 млн. евро (48 млн. долара) налози от Варбург поради така наречен cum-ex покупко-продажби.

Разкрит за пръв път през 2017 година, абсурдът " cum-ex " включваше голям брой участници, които бързо разменяха между тях акции на сдружения към деня на погашение на дивиденти, с цел да претендират за многочислени данъчни отстъпки за едно погашение.

Данъчната скица, употребена в цяла Европа, се прави оценка на дупка в размер на няколко милиарда евро в обществените финанси на Германия.

В Германия против десетки хора, в това число банкери, търговци на скъпи бумаги, юристи и финансови консултанти, са повдигнати обвинявания за измамата.

В последна сметка Варбург трябваше да върне десетки милиони евро под натиска на федералното държавно управление, ръководено от някогашния канцлер Ангела Меркел. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР