В сряда Гърция ще бъде домакин на среща на министрите

...
В сряда Гърция ще бъде домакин на среща на министрите
Коментари Харесай

Гърция, Кипър, Израел и САЩ обсъждат в сряда изграждане на газопровода EastMed


В сряда Гърция ще бъде хазаин на среща на министрите на енергетиката на Република Кипър, Израел и Съединени американски щати, оповестява електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini, представено от Агенция Фокус. Министърът на околната среда и енергетиката Костис Хацидакис, министърът на енергетиката, търговията и индустрията на Кипър Йоргос Лакотрипис, министърът на енергетиката на Израел Ювал Щайниц и помощник-секретарят на Съединени американски щати в Бюрото за енергийни запаси на Държавния департамент Франсис Фанън ще се срещнат в Атина, с цел да обсъдят областите на евентуално съдействие и за поощряване на построяването на газопровода EastMed.

Планира се основаване на работна комисия от чиновници на високо ниво, която да разпознава съответни планове за съдействие и способи за тяхното осъществяване. Междувременно турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи в понеделник, че „ Турция в никакъв случай няма да пренебрегне вероятно решение на кипърския въпрос, тъй като „ това е национална идея “ за нас “, съобщи „ Анадолската организация “.

„ Кипър наша национална идея. Равнопоставеността и сигурността на турците киприоти са незаменими. Ние не изключваме никакво решение на тази основа “, съобщи първият посланик на Анкара на 11-тата посланическа конференция.
„ Нашето обръщение към всички, които са заинтригувани в (източосредиземноморския) район е същото. Ако сътрудничите с нас, всички печелят “, добави Чавошоглу. Турция в никакъв случай няма да разреши стъпки, които не взимат поради правата и ползите на Турция и турците киприоти в Източното Средиземноморие, кръстопътят на три международни континента, безапелационен е Чавушоглу.

Той акцентира, че Анкара поддържа общо решение, в което ресурсите да бъдат разпределени поравно. Според картата на Чавушоглу турският интерес опира в Кипър Днес обаче интернационалните медии оповестиха, че Мевлют Чавушоглу е посочил по време на публично събитие карта на турския континентален шелф, който стига до Кипър. Това се е случило по време на конференция на турските дипломати в Анкара, прецизира гръцкият всекидневник Protothema.

По време на събитието турският външен министър е подчертал върху развиването на Източното Средиземноморие, наблягайки на ползите на Турция в Кипър и на желанието на Анкара да договаря с Атина. По време на речта си Чавушоглу е посочил и карта, на която се вижда турският континентален шелф, покриващ цялата зона на Кастелоризо и Родос.

Турция ще продължи да пази ползите на турските киприоти в Кипърската изключителна икономическа зона, уверил Чавушоглу. „ Ние няма да допуснем никаква активност в нашия континентален шелф след сондажите на /кораба/ „ Фатих “, които не включват ползите на турците и на турските киприоти.Искаме заслужено систематизиране на благосъстоянието. Не изключваме нито един модел за разрешаване на кипърския проблем, както и не постановяваме никакъв модел. От друга страна няма да седнем на масата, единствено поради концепцията да сме на нея “, добави министърът.
Турция в действителност желае надзор над Източното Средиземноморие
Турската петролна компания (ТПК) има необятни и дълготрайни проекти в Източното Средиземноморие, които не включват единствено изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, само че също и региони от континенталния шелф на Гърция, написа атинският всекидневник Kathimerini, представен от Агенция Фокус.

Според анализатори, ТПК към този момент е провела сондажи в избрани региони източно от 28-ия меридиан в зона, считана от Атина за континентален шелф на Гърция, където има индикации за съществуването на въглеводородни запаси.

Същите анализатори също по този начин считат, че идната стъпка на Анкара ще бъде да организира в допълнение изследване за избор на задачите на сондажите, с последна цел да консолидира своите искания посредством инсталиране на платформи за добиване на въглеводороди.
Плановете на Турция да разшири дейностите си в Източното Средиземноморие произтичат от възходящите енергийни потребности, по-специално от природен газ, където потреблението се прави оценка на 52 милиарда кубически метра годишно. В момента Анкара е мощно подвластна от Русия и Иран, внася 55-60 % от естествения си газ от първия и 20 % от втория. В резултат на това тя от известно време насочи своя взор към Източното Средиземноморие, като направи претенциите си за естествени енергийни запаси в района част от дълготрайната си тактика.
Според публикация, оповестена в неделния брой на „ Катимерини “ от петролния геолог и енергиен икономист Константинос Николау, Турция, най-вероятно, към този момент е провела сеизмични проучвания източно от 28-ия меридиан за два интервала.

Първото изследване е било в интервала сред 2012 и 2015 година от кораба „ Чезме “, който обаче е оборудван със остаряла технология. Вторият е в интервала от 2015 година насам от по-съвременно оборудвания сондажен съд „ Барбарос “.
Турция укрепи флота си от проучвателни кораби с придобиването на сондажните кораби „ Фатих “ и „ Явуз “ през 2018-та и тази година, надлежно.
Развитието на нейния флот се преглежда като част от цялостния проект на Анкара, емфатичен от турските анализатори, за управление на Източното Средиземноморие и опцията да откаже достъп до други страни. Неотдавнашното закупуване на противоракетна отбранителна система С-400 от Русия също се счита за ход, който обслужва тази цел.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР