В сряда Европейският съюз постигна съгласие по нови правила, които

...
В сряда Европейският съюз постигна съгласие по нови правила, които
Коментари Харесай

ЕС се обедини около нови правила за приемане на мигранти

В сряда Европейският съюз реализира единодушие по нови правила, които имат за цел да разпределят по-равномерно разноските и работата по приемането на мигранти и да лимитират броя на идващите, оповестява Reuters.

Представители на Европейския парламент и на държавните управления на страните от Европейски Съюз са стигнали до съглашението след траяли цяла нощ договаряния по законите на Европейски Съюз, наречени общо " Нов пакт за миграцията и убежището ", които би трябвало да влязат в действие през идната година.

Законите обгръщат инспекцията на противозаконните мигранти при идването им в Европейския съюз, процедурите за разглеждане на молбите за леговище, разпоредбите за установяване на страната от Европейски Съюз, която дава отговор за разглеждането на молбите, и методите за справяне с рецесии.

Пристигналите в Европейския съюз мигранти са надалеч по-малко от пика през 2015 година, когато бяха над 1 млн. души, само че броят им непрекъснато пораства от най-ниското равнище през 2020 година и доближава до 255 000 души през годината до ноември, като повече от половината от тях са прекосили Средиземно море от Африка, стигайки основно до Италия.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедоси дефинира пакта като " огромен триумф " за Европа и Италия, „ който значи, че граничните страни от Европейски Съюз - най-изложени на миграционните потоци, към този момент няма да се усещат сами.

Германският канцлер Олаф Шолц декларира, че съглашението е доста значимо, тъй като облекчава засегнатите страни - в това число Германия.

Предишните старания за разпределение на отговорността за приемане на мигранти се провалиха, защото източните членове на Европейски Съюз не желаеха да одобряват хора, пристигнали в Гърция, Италия и други страни, напомня осведомителната организация.

Съгласно новата система страните, които не са на границата, ще би трябвало да избират сред това да одобряват своя дял от 30 000 претенденти за леговище или да заплащат минимум 20 000 евро на човек във фонд на Европейски Съюз. Предвидената система за инспекция ще има за цел да разграничи лицата, които се нуждаят от интернационална протекция, от тези, които не се нуждаят.

Хората, чиито молби за леговище са с дребен късмет за триумф, като да вземем за пример тези от Индия, Тунис или Турция, могат да бъдат възпрепятствани да влязат в Европейски Съюз и арестувани на границата, както и хората, за които се смята, че съставляват опасност за сигурността.

Обработката на молбите също ще бъде ускорена.

„ Амнести Интернешънъл “ разяснява, че пактът ще върне законодателството на Европейски Съюз в региона на убежището с десетилетия обратно и ще докара до още по-големи премеждия за хората, търсещи леговище, и че това е система, предопределена да затрудни достъпа на хората до сигурност.

" Пактът съвсем несъмнено ще докара до фактическо задържане на повече хора по границите на Европейски Съюз, в това число фамилии с деца и хора в уязвимо състояние ", декларират от организацията.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР