В сряда Европейският парламент одобри с голямо мнозинството търговското споразумение

...
В сряда Европейският парламент одобри с голямо мнозинството търговското споразумение
Коментари Харесай




В сряда Европейският парламент одобри с голямо мнозинството търговското споразумени



В сряда Европейският парламент утвърди с огромно болшинството комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и Япония, което ще докара при започване на идната година до образуването на най-голямата в света зона на свободна търговия, оповестява Ройтерс.

С 474 глас за по отношение на едвам 156 срещу Европейският парламент гласоподава в поддръжка на съглашението, което обвързва две водещи стопански системи, съставляващи към една трета от международния БВП, като в това време европейските депутати дадоха явен сигнал, че отхвърлят политика на протекционизъм в главната на която е администрацията на президента на Съединени американски щати.

Трябва да се има поради, че Европейски Съюз и Япония към момента са изправени пред комерсиално напрежение с Вашингтон и не престават да бъдат обект на митническите цени, наложени от президента Доналд Тръмп върху вноса в Съединени американски щати на стомана и алуминий, макар че и двете страни се споразумяха да стартират обособени търговски диалози със Съединените щати.

" Днешното комерсиално съглашение ще донесе ясни изгоди за нашите компании, фермери, снабдители на услуги и други ", уточни в особено изказване комисарят по търговията на Европейски Съюз Сесилия Малмстрьом. " Нашето икономическо партньорство с Япония, което ще образува най-голямата комерсиална зона, договаряна до момента, е към този момент доста покрай това да се трансформира в действителност ", добави тя.

Япония беше част от Транстихоокеанското партньорство (TPP), утвърдено от 12 страни, което обаче Доналд Тръмп отхвърли още през първия ден на своя президентски мандат, което накара Токио да насочи вниманието си към други евентуални сътрудници като Европейския съюз. Европейски Съюз също потърси договаряния с други сътрудници, откакто договарянията в границите на TTIP (Трансатлантическо комерсиално и капиталово партньорство) със Съединени американски щати бяха блокирани през 2016 година.

Споразумението сред Европейски Съюз и Япония ще докара до унищожаване на европейските митнически цени от 10% за вноса на японски коли и мита от 3% за множеството японски автомобилни елементи. В същото време Япония се ангажира да отстрани данъците от близо 30% върху вноса на сирене от Европейски Съюз и мита от 15% за европейските виновност, като ще даде и отворен достъп до обществени търгове в Япония.

Търговското съглашение също по този начин ще отвори пазари на услуги и по-специално на финансовите услуги, както и пазарите за телекомуникации, електронна търговия и превоз.

Европейската комисия съобщи, че днешното гласоподаване проправи пътя за влизането в действие на комерсиалното съглашение от 1-ви февруари 2019 година. Трябва да се има поради, че договорката беше утвърдена от японския парламент през уикенда (на 8-и декември).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР