В сряда британското правителство е връчило на екипа, преговарящ от

...
В сряда британското правителство е връчило на екипа, преговарящ от
Коментари Харесай

Джонсън обяви нови идеи за Brexit, първите реакции са скептични

В сряда английското държавно управление е връчило на екипа, договарящ от името на останалите 27 страни в Европейски Съюз, ново предложение с компромис по най-спорния миг от договорката за овакантяване на Европейския съюз, разгласи министър председателят Борис Джонсън. Но първите реакции - преди и след новината - бяха скептични, в това число тъй като той го разгласи без особени детайлности и в ориентирана най-вече към английските гласоподаватели тирада на годишната конференция на консерваторите.

От думите му стана ясно че:

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - на или наоколо с границата сред Ирландия (член на ЕС) и Северна Ирландия няма да се появят митнически пунктове и тя ще остане отворена

- договореностите за границата би трябвало да бъдат подкрепени и от политици и ръководещи в Белфаст, столицата на Северна Ирландия

- на остров Ирландия ще бъде основана единна зона със стандарти за аграрни и хранителни артикули

- Обединеното кралство като цяло ще стане без значение в комерсиалната си политика след напускането на Европейски Съюз на 31 октомври.

Вероятно в документа има и други оферти, само че към този момент те не са оповестени публично и мнения по тях би трябвало да дойдат от екипа на Мишел Барние, на който 27-те делегираха право да договаря от тяхна страна.

Изброените от Джонсън хрумвания не са нови, не е известно по какъв начин съответно би могло да бъдат приложени на процедура, както и дали Народното събрание в Лондон би ги одобрил, с цел да напусне страна със съглашение. Ако бяха допустими за Европейски Съюз, те надали биха останали отвън договарянията до през днешния ден.

Близкият до консерваторите Daily Telegraph заяви тази седмица, че специфичните търговски връзки на Северна Ирландия с Европейски Съюз можело да останат в действие до 2025 година, след което Белфаст да можел да взема решение дали да продължи да следва разпоредбите на съюза или да се върне към английските. Изданието твърди още, че Лондон предлага Северна Ирландия да напусне митническия съю зпрез 2021 година дружно с Англия (бел.ред. - това е краят на контрактувания към този момент от Тереза Мей временен интервал след Brexit), а по-късно ще се премине непосредствено към Споразумение за свободна търговия с Европейски Съюз, по което ще бъде преговаряно след развода със съюза.

Първото предложение е тъй като Лондон е задължен по съглашение от преди 21 години за мира в Северна Ирландия да не основава физическа граница с Ирландската република. Опитът му за предоставяне глас на властта в Белфаст е да успокои северноирлнадските юнионисти, само че надали Брюксел ще одобри договорката да стане пленник на желанията на недодялан парламент и администрация. Единната земеделска зона от третото предложение мъчно ще бъде " продадена " на антиевропейските депутати, защото те изрично не одобряват стандарти на Европейски Съюз да продължат да работят на английска територия. От своя страна, Европейски Съюз не може да допусне на част от територията си (Ирландия) да работят и права на страна, която не е член и заради това е свободна да ги трансформира по свое предпочитание. Декларацията за самостоятелна комерсиална политика след Brexit е обръщение, че Лондон не желае и да остане в Митническия съюз, само че пък отворената граница в Ирландия е точно част от този съюз.

Какво тъкмо сподели Джонсън

Въпреки това министър председателят назова предложенията " градивни и рационални ", както и " компромис и за двете страни ". След което още веднъж съобщи, че в края на месеца Англия напуща Европейски Съюз, " каквото ще да става ". " Нека приключим с Brexit, ние можем, ние би трябвало и ние ще приключим. " За концепцията да има нов референдум за участието в Европейски Съюз, тъй като са се трансформирали събитията по отношение на този от 2016 година и мнозина гласоподаватели са научили повече детайлности, както и какъв брой комплицирано и скъпо е това, той сподели " Втори референдум за Европейски Съюз? Представяте ли си го? Още 3 години от всичко това? "

Джонсън сподели за най-сложния проблем - по какъв начин да остане " невидимата " и дълга 500 км граница сред Ирландия и Северна Ирландия - че новото предложение " при никакви условия " не планува издигане на митническа инфраструктура на самата граница или покрай нея. " Ние ще спазим мирния развой и Споразумението от Разпети петък, добави той в речта си, акцентирайки документа от 1998 година за прекъсване на спора в Северна Ирландия, по който Лондон има ангажимент да не възвръща границата.

Без да дава детайлности, той единствено сподели, че има разнообразни софтуерни решения на този спор и че той към този момент се е трансформирал в експертна полемика за съответния темперамент на бъдещите митнически инспекции. " Технологиите се усъвършенстват непрестанно и да не забравяме, че алтернативата е разлъка без договорка, а ние не желаем този вид. " Преди седмици самостоятелна експертна група предложи самобитна мрежа от вътрешни митници, на които да се обработват камионите за границата сред Ирландия и Северна Ирландия, с цел да я минават както до момента - без да стопират на нея.

Друг детайл, посочен от премиера, е че на локалния парламент и държавно управление в Белфаст ще бъде предоставено право да се произнася по регулаторните съглашения за фермерите и бизнеса от двете страни на границата след напускането на Европейски Съюз. " Обединеното кралство ще излезе от Европейски Съюз единно и цяло и през цялото време ще направляваме личната си комерсиална политика ", съобщи Джонсън.

Отлагане на Brexit е все по-вероятно

Но още преди речта му европейски дипломати и чиновници в евроинституции разясниха за Reuters, че това, което към този момент са видели от медиите, е " фундаментално неправилно " и " няма късмет да мине ". Максималното, което може да се реализира при тази обстановка, е следващо отсрочване, споделя един от източниците на организацията. " Ако предлагането ще разчита на това то да не предстои на разискване, по-добре въобще да не се занимаваме и да стартираме да обсъждаме детайлностите за удължение на периода за Brexit ", добавя различен.

Според него Берлин и Париж няма да притискат Ирландия да приема оферта на Лондон, която би засегнала отворената сега граница със Северна Ирландия. Останалите страни в Европейски Съюз не биха отхвърлили английско искане за отсрочване на Brexit оттатък 31 октомври, тъй като не желаят да носят отговорност за неуспех на целия развой, продължаващ към този момент над 3 години. " Ако британците желаят да се държат неуместно, това си е тяхна отговорност. Европейски Съюз в никакъв случай няма да избута Англия отвън съюза, в никакъв случай няма да затворим вратата си за тях. "

Във вторник капиталовата банка JPMorgan усили от 60% на 85% вероятността за отсрочване и понижи от 25% само че 10% тази за овакантяване на Европейски Съюз без съглашение. Основният претекст е приемането от Народното събрание в Лондон на така наречен закон " Бен ", задължаващ премиера да изиска отсрочване, в случай че до 19 октомври не е постигнал допустима за депутатите договорка. Според банката той е задоволително предпазен от опити на Борис Джонсън да го заобиколи.

В сряда след речта на Джонсън капиталовата банка Citi съобщи, че концепциите му наподобяват неприемливи за Европейски Съюз и по тази причина е по-вероятно да се премине към удължение на периода за Brexit с следващи предварителни избори във Англия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР