В сряда Байдън ще пристигне в Израел, а в петък

...
В сряда Байдън ще пристигне в Израел, а в петък
Коментари Харесай

Джо Байдън ще брани американските фундаменталните свободи в серия от посещения в Близкия изток

В сряда Байдън ще дойде в Израел, а в петък ще бъде в град Джеда, Саудитска Арабия

Джо Байдън се бе заканил да трансформира Саудитска Арабия в страна парий, а в този момент се подготвя за среща с престолонаследника принц Мохамед бин Салман (наричан МБС): президентът на Съединени американски щати отпътува през днешния ден на първото си посещаване в Близкия изток, което се обрисува извънредно внимателно, предава.

В сряда Байдън ще дойде в Израел, а в петък ще бъде в град Джеда, Саудитска Арабия. Еър Форс Едно ще извърши пряк полет от Израел до страна, която не признава нейното битие. През 2017 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп бе на първия подобен полет, само че в противоположната посока.

По време на предизборната си акция Байдън се зарече да трансформира Саудитска Арабия в страна парий поради убийството през 2018 година на журналиста Джамал Хашоги. След като беше определен за президент, той разсекрети отчет, стигащ до заключението, че "МБС ", "силният човек в кралството ", е дал зелена светлина за убийството.

"Празен чек "

Сега обаче Байдън е подготвен да преразгледа връзките с една страна, която от десетилетия е незаобиколим стратегически съдружник на Съединените щати, огромен експортьор на нефт и лаком покупател на оръжия.

"Ние сложихме завършек на политиката на празен чек, която наследихме " от предходния президент Доналд Тръмп, който беше прекомерно благосклонен към Рияд ", отбрани своята позиция Джо Байдън в публикация, оповестена във в. "Вашингтон пост " в събота. "От началото на мандата моята цел е да преориентирам връзките, без обаче да ги преустановявам ", обобщава той.

"Знам, че доста хора не утвърждават визитата ми в Саудитска Арабия ", отбелязва 79-годишният демократ, който дава обещание, че "фундаменталните свободи " ще бъдат в дневния ред на визитата.

Джо Байдън е "откри това, което всички американски администрации знаят от десетилетия: доста неща в Близкия изток и по света се реализират по-лесно, в случай че саудитците желаят да ви оказват помощ ", обобщава Джон Алтърман от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

В своята публикация Джо Байдън твърди също, че Рияд "работи с (негови) специалисти за стабилизиране на петролния пазар ".

Вашингтон би желал най-големият експортьор на недопечен нефт на света да отвори клапаните, с цел да намали високите цени на горивата, които понижават възможностите на демократите на частичните избори за Конгрес през ноември.

Шофьорите на коли с висока проходимост

"Стратегическите ползи и удовлетворяването на притежателите на Форд Експедишън (един от моделите коли с висока проходимост, които американците обожават, бел. ред.) постоянно са взимали превес над смелите деятели " в Близкия изток ", акцентира Стивън Кук, специалист от Съвета за външни връзки.

Вашингтон също по този начин има потребност от Саудитска Арабия, с цел да се изправи против Иран.

Що се отнася до предстоящите резултати, Белият дом знае, че залогът на визитата се свежда до един облик: срещата с Мохамед бин Салман, който Джо Байдън ще види по време на визита в необятен състав при крал Салман. Ще бъде ли тя обществена или настрана от обективите? Ще има ли сочене с пръст? Размяна на любезности?

Без никакво подозрение екипът на Байдън е "прекарал много време в размишления по какъв начин (срещата да премине успешно). Очевидно неизвестността е в това дали насрещната страна може да наруши проектите им ", изяснява Марти Флакс, експерт по човешките права от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

Джо Байдън не желае да наподобява като безсрамник, който е подготвен да се отметне поради няколко барела. "МБС " обаче може да се изкуши да насочи прожекторите към своя контакт с "лидера на свободния свят ".

За да избегне обвиняванията в пазарлък, президентът на Съединени американски щати се пробва да си припише в публикацията водеща роля, макар че до момента е доста по-малко зает с Близкия изток, в сравнение с Русия или Китай.

Байдън се възприема като човек, който подкрепя "обещаващите трендове " в района, и като пълководец пред заплахите: иранската нуклеарна стратегия, войната в Йемен, разтърсванията в Сирия, Либия, Ирак и Ливан.

Убита журналистка

Джо Байдън дава обещание по-конкретно да "задълбочи и разшири " процеса на нормализиране на връзките сред Израел и някои арабски страни, стартират под егидата на Доналд Тръмп.

Около символичния знак, който ще съставлява полетът на Еър Форс Едно, анализатори чакат някакъв вести за връзките сред Саудитска Арабия и Израел.

Еврейската страна доста държи да посрещне Джо Байдън доста тържествено, макар че тъкмо в този момент минава през политически разтърсвания: през ноември в страната ще бъдат създадени петите парламентарни избори за по-малко от четири години.

Президентът на Съединени американски щати е планувано да се срещне в Израел със служебния министър председател Яир Лапид, само че съветниците му акцентират, че той ще беседва и с палестинския президент Махмуд Абас, до момента в който Доналд Тръмп повече или по-малко игнорираше палестинците по време на своя мандат.

Над визитата е надвиснала една сянка: тази на американско-палестинската журналистка Ширин Абу Акле, убита през май по време на израелска военна интервенция.

Нейното семейство пожела да се срещне с Джо Байдън. От Белия дом към този момент отхвърлят какъвто и да било коментар по тази молба.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР