В сряда (7.11.18) ВМРО инициира дебат по проблема с фалшивите

...
В сряда (7.11.18) ВМРО инициира дебат по проблема с фалшивите
Коментари Харесай

ВМРО обсъжда принудително затваряне на новинарски сайтове

В сряда (7.11.18) Вътрешна македонска революционна организация инициира спор по казуса с подправените вести. Основен основател на събитието беше евродепутата Ангел Джамбазки

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Юнион-Ивкони " упрекна bTV, че я притиска с репортажи поради рекламен контракт

Повод е материал с пийнал водач на компанията в рейса от Лондон до София, от малкия екран отхвърлят да има напън
17 окт 2018
Дискусията по закона на Пеевски за медиите мина официално, със поръчки за положителни планове

Неуместно е прозрачността на медиите да се взема решение през закон за складиране на печата, считат институции и специалисти
20 сеп 2018
" Свободна Европа " се завръща в България, само че като мултимедийна платформа

Сайтът би трябвало да стартира да действа от началото на декември тази година
19 юли 2018 На пръв взор звучи като комичен парадокс - популистка партия от ръководещата коалиция желае да се бори с подправените вести и провежда полемика, на която множеството поканени медии поддържат безусловно държавното управление. На второ четене обаче тази вест е по-скоро злокобна. По време на полемиката представители на ръководещите насериозно предложиха ограничения като да вземем за пример прекъсване на уеб уеб сайтове, които популяризират подправени вести. Възможност, която в случай че се случи, ще сътвори предпоставки за злоупотреби и ограничавания, познати (по думите на един от здравомислещите участници) в страни като Турция и Китай.

" Лавината от подправени вести, която ни залива през последните години. Причината за тях, резултатът и резултата от тях. Обезсмисляне труда на същинските публицисти. Това са някои от главните аргументи, заради които ви каним на полемиката ", с тези думи евродепутатът Ангел Джамбазки откри проведената от Вътрешна македонска революционна организация среша-разговор, обвързвана с проблемите, подбудени от подправените вести. По време на кръглата маса, която се организира в зала на Народното събрание, партията показа желанията си за законови промени, които по думите им могат да оказват помощ на българския медиен пазар да се бори с " епидемията " подправени вести ", по думите на представителите на Вътрешна македонска революционна организация. Според тях основателите на подправени вести са две съществени групи. Едната е групата на " медийните бухалки ", които действат за да очернят някого. Втората са тези уеб сайтове за " горещи вести ", които разгласяват шокираща, сензационна информация, с единствената цел да отбележат доста влизания на платформата, без да оферират никаква вярна информация. Според Вътрешна македонска революционна организация и в двата случая става дума за машинация.

Евродепутатът Джамбазки посочи, че партията не постанова подготвени решения, а просто желае да разиска с представители на медиите предложенията си за справяне с подправените вести.

На полемиката на Вътрешна македонска революционна организация участваха по думите на Ангел Джамбазки " всички съществени медии на пазара ". Това са: малките екрани - Българска национална телевизия, Канал 3, България 24, " Европа " - показана от изп. шеф Георги Харизанов, вестниците Монитор, Телеграф, представлявани от основния редактор на " Монитор " Любомира Бодакова, Труд, показан от Петьо Блъсков, Илияна Беновска от радио К2, уеб сайтът pik.bg показан от притежателя Недялко Недялков, основният редактор Звездомира Мастагаркова и журналистката Ива Николова, основният редактор на уеб страницата epicenter.bg Валерия Велева, водещият на обзорното политическо предаване " Седмицата " по " Дарик радио " Кирил Вълчев и други Всеки един от тях изрази позиция по тематиката на полемиката. В нея взе участие и председателката на Съвет за електронни медии София Владимирова.

Какво предлага Вътрешна македонска революционна организация

От партията оферират страната да може да стопира достъпа до уеб сайтове на български език, които популяризират подправени вести и нямат админ на персонални данни, както и да бъде основан домейн (.media), на който да се записват онлайн медиите и да подлежат на регулация от Съвета за електронни медии.

Промените бяха показани от евродепутата Ангел Джамбазки и депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди. Колегата им Искрен Веселинов предложи в обществените мрежи да се вкара бутон Fake, както има бутон Like.

" Оказа се, че към този момент има решение по какъв начин да накараме всички уеб сайтове да излязат на ярко и да може да се търси правосъдна отговорност от създателите на материалите в тях, и това е GDPR (Регламентът за отбрана на персоналните данни) ", изясни Александър Сиди. В регламента се споделя, че IP адресът, от който се влиза в съответен уебсайт, в действителност са персонални данни на потребителя, което значи, че във всеки уебсайт би трябвало да има лице, което дава отговор за персоналните данни, счита той. Според него с смяна в Закона за персоналните данни може да се подсигурява, че на всеки един уебсайт ще бъде изписано лице за контакт, което би могло да носи отговорност и към него да бъдат адресирани правосъдни искове за вести, които оклеветяват някого. По думите на Сиди в случай че не бъде посочено такова лице - админ на персонални данни, по закон ще може да се задължат държавните органи да стопират достъпа до тези уеб сайтове, тъй като не дават отговор на европейския правилник.

За другата концепция - основаване на домейна.media, депутатите от Вътрешна македонска революционна организация прецизираха, че той ще бъде поддържан от самостоятелен медиен регулатор. В него ще би трябвало да се записват всички осведомителни платформи, които желаят да се възползват от опциите на медиите, а точно да подписват контракти за медийно отразяване и реклама. По този метод, всички които са регистрирани в този домейн ще бъдат контролирани от Съвет за електронни медии, и ще търсят наказания при разпространението на подправени вести.

Идеята на Вътрешна македонска революционна организация да има опция за прекъсване на уеб сайтове провокира разнопосочни отзиви измежду присъстващите на полемиката. Според някои от представителите на медиите най-лесната регулация е техническата и откакто нямаш на кого да се сърдиш насреща, е разумно да се жалваш на регулатора и той да спре достъпа до съответния уебсайт, разпространяващ погрешна информация. Други оспориха резултата от препоръчаната смяна и показаха, че дезинформацията доста добре е контролирана в Наказателния кодекс. В хода на полемиката Александър Сиди изясни, че не се пробват да дават формулировка на подправена вест или да контролират блоговете, само че желаят да има човек зад всеки уебсайт. Той изрази удовлетворение, че концепцията за медиен домейн не среща отпор. По думите му това значи, че може да се мисли за основаването му в бъдеще.

Виж кой приказва

От представителите на медиите първа думата взе Илияна Беновска, с цел да охлади ентусиазма на Ангел Джамбазки като практик (по думите и). " Имате положителни планове и други хора имат положителни планове по тази тематика. Има някои позитивни неща и в закона на Движение за права и свободи, който се одобри. Няма, обаче да можете да овладеете тази буря. Ще ви дам образец. Запитах ръководителя на профилираната прокуратура дали президентът Румен Радев е инициирал инспекцията в Агенцията за българите в чужбина, той изрично отхвърли и сподели, че не е по този начин. После прокуратурата излезе с пояснение по тематиката и сподели, че от президентството са постъпили документи при тях, само че не по тематиката. Знаем какви бяха обаче заглавията, а хората доста постоянно четат единствено тях. ", даде образец Беновска и сподели, че има доста сходни образци. Според нея метода по който потеглят към тематиката от Вътрешна македонска революционна организация няма да докара до радикална смяна, тъй като даже и по някакъв метод да се контролират уеб сайтове и други " медийни девиации " няма да овладеят обстоятелството, че всеки е създател, посочи Беновска. Според нея политиците би трябвало да създадат нещо от което се пазят и тук, и в Европа, а точно забрани, такива каквито има за електронните медии в Закона за радиото и малкия екран, заплащат се и лицензни такси по тази причина, че използваш държавен честотен запас. " Вече въображаемо чета подправените вести, което през днешния ден и на следващия ден ще се появяват във връзка с вашата полемика и вие не можете да овладеете ", безапелационна бе Беновска.

Фотограф: Надежда Чипева
Според изпълнителния шеф на " ТВ Европа " Теорги Харизанов е доста значимо в закона да се мисли за текстове, които да оказват помощ на хората, когато е накърнен престижа им. " Липсва опцията да бъде съдена медиа, за уронване на авторитет. Аз или би трябвало да потвърдя финансови вреди, каквито не съм претърпял. Или би трябвало да се посрамвам и да пиша искови молби, че пострадвам от нощно напикаване, мощен уплах или ми пада косата, пък явно съм в чудесна кондиция. Так че нямам желание да се унизявам по сходен метод. Много ще се веселя в случай че се мисли за текстове, които дават опция да се съдят медии за уронване на авторитет ", сподели Харизанов. По думите му това ще сътвори една извънредно добра хигиена и то в къси периоди. По думите на Харизанов, с цел да се промени нещо е значимо отношението на цялата политическа класа към медийния бранш.

Според журналистът от " Дарик " и правист Кирил Вълчев има три съществени въпроса. Първо е по какъв начин да се дефинира " подправена вест ", второ по какъв начин да намерим, кой я популяризира и трето какво да му с случи. " Госпожа Мария Габриел поставя огромни старания да откри такава формулировка и дефиницията която в Европейската комисия са дефинирали, че малките екрани и ние радиото на Великден не би трябвало да започваме излъчванията си на Великден, че от небето е слязъл " Благодатния огън ", много непроверим факт мощно оспорван от католици и протестанти, да не приказваме за други религии ", даде образец Вълчев. По думите му тук поражда въпроса, ще бъдат ли глобени медии, които популяризират такава вест и подправена ли е тя. Вълчев обърна внимание, че има сериозен проблем с дефинирането. " Социалните мрежи са изключени от регулацията. Всеки може да си написа каквото желае и във facebook и в twitter, вие и сами го виждате изключително по изборите ", изясни Вълчев. По думите му въпросът с подправените вести, няма по какъв начин да се реши през регулация. " Това е един от дребното случаи, при които през правни правила не може да се реши този въпрос. Лъжата съществува от памтивека. Единствената бора е с истината и това става през обучение, през образец. Честно казано, в случай че стартираме да броим подправените вести, половината от тях излизат от вас политиците, по тази причина почнете първо от вас ", разяснява Кирил Вълчев.

Издателят на " Труд " Петьо Блъсков дефинира термина подправени вести, като " пластмасов " и посочи, че " тя работата с подправените вести е изпусната от дълго време, тъй като доста от дълго време стартира да се тиражира и да се печата какво ли не, без да има правна отговорност за лъжата. Няма потребност от никакви дефиниции. Втората формулировка за дезинформация е цялостна нелепост, тъй като това е един термин с шпионски привкус - дезинформация, контра-дезинформация и така нататък ", сподели Блъсков. По думите му в правото си има термини като неистина, клюка, позорящо събитие и те са напълно задоволителни като правна терминология. " Напразни са напъните на Европейския парламент за битка с подправените вести. Това е намиране на работа на служителите ", добави Блъсков. Според него " кучето е заровено " в сакралната фраза " независимост на словото ". " Щом някой изтърси тази фраза " независимост на словото " всички коленичат ничком и стопират да вършат каквото и да било. Това съгласно мен е изцяло първосигнална реакция, и когато се каже независимост на словото би трябвало да се каже, чакай малко, дано до свободата на словото да сложим и отговорността на словото, тъй като тя е равностойна към свободата ", разяснява основния редактор на " Труд " Петьо Блъсков. Той попита депутатите, за какво от клеветата е извадена наказването затвор. " Това благо и нежно отношение на правните правила към лъжата и клеветата, към уронването на авторитет, позорящите условия, ето това нежно отношение, докара до това положение в този момент ", добави изявлението си Блъсков и добави, че пътя минава през сурово законодателство.
Издателят на " Труд " Петьо Блъсков

Фотограф: Надежда Чипева
Главният редактор на уеб страницата " Епицентър " Валерия Велева поздрави уредниците по тази причина, че стартират сходна полемика, тя нагледно посочи, че медии и политици дружно влизат в " една тъмна гора ", в която в действителност няма регулация. Както всички останали участници тя обърна внимание, че най-лесната регулация е техническата. Според нея не е проблем да се направи указател на уеб страниците, не е проблем и да бъдат заличавани уеб сайтове, чисто механически. По думите й главният проблем е в отговорността на притежателите и публицистите. " Това е значим спор, който ние би трябвало да водим в нашата медийна среда ", сподели тя. Според Велева сериозен проблем е, че доста от публицистите, които държат микрофоните, химикалките или сядат пред клавиатурата на компютъра, не го вършат с чиста съвест. " От парламентарната естрада вие фабрикувате подправени вести, а ние мултиплицирайки ги, ставаме ваши съучастници. Този развой е двуяк, дружно с вас. Вие би трябвало да кажете стоп на подправените вести, които произвеждате. По време на избори производството на подправени вести, става на конвейр и след това това влиза в цялата имунна система на нацията ", обърна внимание Велева.

На финала на полемиката се изрече ръководителя на Съвета за електронни медии София Владимирова, която напълно ясно сподели, че регулаторът няма ресурса да контролира уеб страниците, в домейна който предлага Вътрешна македонска революционна организация да бъде основан. Та посочи, че съвета е с дребен бюджет от един милион и 600 хиляди лв., с 50 чиновници, от които 80% в пенсионна възраст и със система за мониторинг, която е внедрена през 2006 година. " Това е все едно ние да следим " Айфон " десетка, с " Нокия " с фенерче ", изрази се нагледно тя.
Председателя на Съвет за електронни медии София Владимирова

Фотограф: Надежда Чипева
В последна сметка на траялата близо два часа полемика, не бяха дебатирани съответни текстове, които да влязат в медийното законодателство. А диалогът остана с отворен край. Остават единствено терзанията, че хора от ръководещата коалиция разискват насериозно благоприятни условия за затваряне на медии, които не им харесват, а представители на подтичващите към властта медии желаят връщането на затвор за публицистите, които наскърбяват властта. Успокоението е само в това, че на срещата не присъстваше нито един представител на друга партия от ръководещите, както и на най-големите медийни групи към bTV и Nova.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР