В сряда, 6 март, ще се проведе общо събрание на

...
В сряда, 6 март, ще се проведе общо събрание на
Коментари Харесай

Павел Колев: Левски беше на месец-два от това да прекрати дейността си

В сряда, 6 март, ще се организира общо заседание на ПФК Левски. На него евентуално ще бъде оповестена промяната на собствеността, определен нов Надзорен съвет и одобрен Управителен съвет. Очаква се за изпълнителен шеф на " сините " да бъде одобрен Павел Колев. В навечерието на общото заседание той даде изявление за “24 часа”.
 Павел Колев изяснява за какво е отказал на Левски в @@@
- Кога беше най-най-първата покана да заемеш пост в Левски? Или диалог на тази тематика?

- Вероятно за първи път имаше сходен диалог в края на 2014 или при започване на 2015 година в един диалог с представители на концерн „ Синя България “. Тогава те желаеха единодушието ми да ме предложат за член на управителния съвет на Левски. Тогава им отговорих, че все още няма по какъв начин да приема. Интересно би ми било да оказа помощ на клуба, тъй като към този момент приключвах с една от степените на образованието си в УЕФА и доста живо се интересувах от футболен мениджмънт. Но това си остана просто един диалог. Малко по-късно, би трябвало да е било март 2015 година, тъй като играехме с Италия и аз го проведох, внезапно излезе в медиите, че са ме предложили. Без мое единодушие, несъмнено. Но по този начин или другояче, до публично предложение не се стигна тогава. През 2014 година имах и един диалог с Тодор Батков, той ми се обади. В него обсъждахме - доста нереално - под каква форма бих могъл да съм потребен на Левски. Тогава съответно предложение не съм получавал. С съответно предложение за първи път ми се обади Спас Русев през август предходната година.

- Подразни ли се, че Спас Русев разгласи, че идваш в Левски, преди ти да си се съгласил дефинитивно?

- Честно казано, не. За мен това е част от някаква шахматна партия, в която всеки от противниците, нагледно казано, има някакви хрумвания в главата и прави някакви ходове съгласно личния си проект. Разговорите със Спас Русев бяха постоянно на четири очи, никой не е участвал. Аз условия не съм поставял, по-скоро желаех да схвана каква е неговата концепция за Левски. Най-много настоявах, и съм сигурен, че това той ще го удостовери, а и да не го удостовери, е без значение, да схвана дали неговите проекти за клуба са дълготрайни. Защото в този интервал имаше доста спекулации, които доближиха и до мен, че той възнамерява да се раздели с Левски, че търси покупател, че финансовото състояние не е цветущо, и по този начин нататък. Това ме притесняваше, тъй като въпреки всичко ме кани човек, за който се приказва, че желае да се раздели с този клуб. Винаги, когато го питах, той ми споделяше: Не се притеснявай, проектите са дълготрайни. Аз съм притежател и ще бъда притежател.

- Доколко можеш да повдигнеш завесата по какъв начин стана по този начин, че хората, посочени като бъдещи притежатели на Левски, ти насочиха предложение, което не можа да откажеш?

- А, въобще няма завеса. Нещата, общо взето, се случиха и в медиите, хората са наясно. Разговаряхме със Спас Русев към четири месеца и в края на ноември бяхме постигнали кардинално единодушие аз да стана изпълнителен шеф на Левски, тогава изтече и информацията. Но имаше едно доста значимо изискване това да се случи и той пое ангажимент да го направи - аз да получа един избран набор документи. Счетоводен баланс, лист с кредитори, доходи и разноски... Междувременно се случиха други неща - пристигна писмо от УЕФА, че Левски е санкциониран за нарушение на финансовия Феърплей и на процедура е осъден, въпреки и с някои условности, да не играе един сезон в евротурнирите. Нещо, което аз не знаех до този миг, макар че това е развой, който е вървял месеци наред. Аз не бях осведомен, разбрах го с помощта на това, че работех в БФС и видях писмото, когато дойде. Така че това също беше нещо, което малко ме разочарова. На 3 януари -това е точната дата - получих документите. Горе-долу четири месеца, откакто ги желаех. След като ги прегледах, отхвърлих на Спас Русев. Буквално няколко дни по-късно ми се обадиха от офиса на Васил Божков. Поканиха ме на среща, без да ми изясняват защо става въпрос, и аз одобрих. На самата среща ми беше препоръчано да стана изпълнителен шеф на Левски.

- От кого?

- От самия Васил Божков. При изискване че той стане притежател. Аз одобрих. Почти без да задавам въпроси, разбрахме се единствено за някои съществени неща. Това беше, не е имало някаква загадка.

- Кое те накара да повярваш, че Васил Божков може да стане катализатор на този проект, който може да оздрави или дори да избави Левски?

- Неговата известност главно. И точната дума е избави. Защото клубът първо би трябвало да бъде избавен, а едвам по-късно да се пристъпи към излекуване. Истината - от това, което аз бях видял по документите, преди въобще да седна на диалог с Божков, е, че Левски беше банкрутирал. Може би беше въпрос на един-два месеца тотално да приключи активността си. Положението беше сериозно. Сега нещата стоят малко по-добре, може би много по-добре, само че има още доста работа да се прави. Така че беше репутацията му. Аз преди този момент не го познавах персонално...
 Левски разруши Славия и чака цялостни трибуни на @@@
- Все отново ще ти напомня, че за първи път се срещнахте точно в офиса на Левски, безусловно на два-три метра от вратата на настоящия ти кабинет. Беше преди 24 години.

- Да, на един директорски съвет, който беше в прилежащата зала. Но в тези 24 години аз директен досег с него не съм имал. Освен в интервала, през който той беше президент на федерацията по шах, помагаше доста на този спорт, за който пък аз отговарях в „ 24 часа “. В този интервал Антоанета Стефанова стана международна шампионка и имаше една конференция в постройката на „ НОВЕ холдинг “, същата, в която бях поканен за изпълнителен шеф на Левски. Така че и оттова имам някакви усещания. Както и от обществено наличната информация, когато беше президент на ЦСКА в един от относително сполучливите интервали за този клуб.

- Натрупа много учредителен опит и в БФС, а и в УЕФА. Как по този начин се получи, че от един от най-процъфтяващите във всяко отношение клубове в България - финансово, игрово, организационно, Левски стигна до това състояние? Преди 15-20 години се говореше, че в случай че български тим влезе в групите на Шампионската лига, няма кой да го бутне за дълго време.

- Аз също разсъждавах по този метод. Но в този момент, 13 години след влизането на Левски в Шампионската лига, се оказа, че въобще не е по този начин. И за това има ред аргументи. На първо място за настоящето положение на клуба и за този контрастност с 2006 година е отговорно слабото ръководство. Вземани са поредност от неверни решения, някои от които с пагубни последици за клуба. Предполагам, че не са от преднамереност, хората са имали положителни планове, просто са сбъркали. Втората причина е цялостният вреден модел на футбола в България, който - всички знаем - се крепи главно на по този начин наречения бащица. Приходната част в бюджетите на футболните клубове е извънредно постна - билети, телевизионни права, мърчандайзинг, спонсори и всичко останало, което по принцип храни тимовете в Европа, при нас е свито до най-малко. Затова се постанова отнякъде да идват едни пари. Най-често това става под формата на заеми. Те се натрупат в салдото на акционерното сдружение, тъй като футболните клубове са такива, и от година на година нещата стават все по-зле.
 Павел Колев изяснява за какво е отказал на Левски в @@@
- Но моделът „ бащица “ работи в Лудогорец. Не е ли добър?

- Според мен - не. Зад един огромен клуб е хубаво да стои група компании или холдинг, само че никога не би трябвало да се разчита всяка година тези компании да вадят едни пари, с цел да покрият загубите на футболния клуб. Това няма по какъв начин да свърши добре. Единственият късмет Лудогорец да продължи да се развива по същия метод е всяка година да влиза в групите на Шампионската лига. Или в случай че една година не е там, наложително да е в групите на Лига Европа. Това е минимумът, който може да си разреши като отклоняване. Защото това е единственият метод, по който този клуб може да си обезпечи доходи, които да влага в заплати на футболисти и прехвърляния. А във връзка с мърчандайзинг, спонсори, интерес към клуба - в това Лудогорец е стигнал тавана си.

Източник: " 24 часа "
Първа лига 24 кръг, неделя 3 март  Славия 0:3краен резулат  Левски
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР